Pokud navíc použijete sladší jablíčka, můžete udělat celý štrúdl bez cukru. Recept je tedy vhodný pro dietáře, příznivce zdravého stravování i děti (od 1 roku dle zavedených surovin).
Co budete potřebovat
300 g špaldové mouky (dala jsem půl na půl hladkou a celozrnnou)150 g bílého jogurtu
1 vejce do těsta + 1 na potření závinů
4 jablka
1 lžička skořice
cukr (např. třtinový, kokosový nebo krystal)
dle chuti rozinky, oříšky
Postup
- Do mísy dáme špaldovou mouku, bílý jogurt, vajíčko a vypracujeme těsto.
- Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
- K nastrouhaným jablkům přidáme skořici a pokud je směs moc kyselá, můžeme ji dosladit trochou cukru.
- Těsto rozdělíme na dvě části a první díl vyválíme na pomoučněné podložce. Poté poklademe polovinou náplně, pokud máte rádi, tak přidáme i rozinky či oříšky a štrúdl zavineme. Totéž pak uděláme i s druhou části těsta a náplně.
- Položíme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme na 170 °C asi 30 minut.
Tipy na závěr
- Zkusila jsem v jednom pokusu závin nepotírat vajíčkem a byl pak trochu suchý (viz foto), takže doporučuji vajíčko nevynechat.
- Hotový závin můžete pocukrovat. My většinou osladíme jen jablíčka, pokud jsou kyselé, a bohatě to stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat