2. května 2019

HRANÍ: Kartičky, pexeso a puzzle v jednom (pdf zdarma)

Mám ráda hry, které jde hrát na více způsobů. A proto jsem dceři vyrobila novou aktivitu, kterou si můžete nyní zdarma stáhnout i vy. Jedná se o tématické kartičky, které lze využít také jako pexeso, puzzle nebo výukovou pomůcku. Děti se při nich zabaví a také něco nového naučí, což je příjemný bonus. Využití je můžete od 1 roku. Pokud jsou děti zvídavé, tak klidně i dříve.

Celý soubor můžete stahovat ZDE.

V pdf najdete celkem 40 barevných obrázků zvířat, ovoce a zeleniny. Obrázky stačí vytisknout, zalaminovat a vystřihnout.


Jak si s kartičkami hrát?
Kartičky můžete využít na mnoho způsobů. Níže uvádím pár her, které se nám zatím nejvíce osvědčily. Fantazii se ale meze nekladou a třeba přijdete na další možnosti, jak obrázky využít.

1. Jednoduché pexeso - k této aktivitě nezapomeňte celý soubor vytisknout dvakrát. Vystřižené kartičky položte na přeskáčku na zem obrázkem VZHŮRU a děti hledají, které dva obrázky patří k sobě. My jsme si přitom ještě říkali, co je na obrázku a dcera slova po mně opakovala. Můžete hrát jen se zvířátky, ovocem nebo zeleninou, ale klidně i všechna témata dohromady.

2. Klasické pexeso - starší děti mohou hrát také klasické pexeso - všechny kartičky se otočí obrázkem DOLŮ a postupně každý otáčí dvě kartičky a hledá se stejné malůvky. Opět JDE zvolit jen jedno téma nebo využít všechny kartičky.

3. Barvy - další možností je rozložit jednotlivé kartičky a hledat konkrétní barvu. Co všechno je žluté? Hruška, citrón, banán, kukuřice, sýr s myškou apod.


4. Poznávání zvířat - kartičky jsou také vhodné obecně při seznamování se se zvířaty. Děti se učí, jak se jednotliví živočichové pojmenovávají, můžete s nimi opakovat, jaké vydávají zvuky, ale také je různé třídit (například kdo žije na statku, kdo v zoo, kdo ve vodě a kdo na suchu, koho už viděli apod.).

5. Třídění ovoce a zeleniny - Obrázky ovoce a zeleniny zase můžete třídit dle toho, co roste na zemi, pod zemi a co na keři, jestli rostou i v naších podmínkách nebo daleko od nás, jestli rostou na jaře, v létě či na podzim a podobně. Děti mohou také kartičky roztřídit dle toho, co je ovoce a co zelenina.


6. Puzzle -   každý obrázek můžete v polovině ještě jednou rozstřihnout a skládat jako puzzle. Záměrně jsou používány takové obrázky, které mají obě poloviny více méně stejné, takže dítě hledá dva stejné díly, jen zrcadlově obrácené.Z počátku můžete dát dítěti najednou jen 2-3 páry a postupně přidávat.

7. Složitější pexeso - pokud máte obrázky v polovině rozstřižené, můžete je využít jako složitější pexeso. Karty položíte na přeskáčku na zem a dítě hledá dvě kartičky, které k sobě patří a dohromady vytvoří jeden obrázek.

Žádné komentáře:

Okomentovat