29. října 2019

RECENZE: Merino oblečení pro děti Manymonths

Merino oblečení používáme s manželem už mnoho let. A protože jsme s ním moc spokojeni, pořídili jsme ho i Beky. Prvně jsme měli jen dvě bodyčka z jemného merina. Nyní jsme ale díky spolupráci s Mamaja vyzkoušeli kalhoty a legíny Manymonths, které jsou z hrubšího merina, a musím říct, že je mnohem lepší. Hlavně teď na zimu.

Vlastnosti merino oblečení

Merino vlna je jemná, prodyšná a antialergenní. Má skvělé termoregulační vlastnosti - v zimě zahřeje, v létě naopak ochladí. Kromě toho udržuje pokožku v suchu, takže i když se třeba zapotíte, oblečení vás nestudí a je stále prodyšné. Vlákna z merino vlny také zabraňují proniknutí UV záření, takže se nemusíte bát, že byste se třeba spálili od slunce.

Oblečení z merino vlny má samočistící schopnost, takže ho není třeba často prát, stačí jen větrat. Vydrží i dlouho bez zápachu. Pokud ale na praní dojde, není to nic složitého. Některé merino lze prát i v pračce. Jinak klidně postačí přeprání v ruce.

My používáme merino oblečení hlavně v zimě, příp. na jaře a podzim, když je chladněji. Máme ho nejčastěji jako spodní vrstvu. Já s manželem se do merina oblékáme hlavně když jsme na horách nebo jdeme na náročnější výšlap/výlet, kde očekáváme, že se trochu zapotíme. Beky ho ale dávám i běžně do města, když je chladněji, protože ji krásně zahřeje a přitom není celá zpocená.


Merino oblečení Manymonths

Merino oblečení Manymoonths má vyšší gramáž, takže je hrubší a také mnohem odolnější, za což jsem fakt ráda. U bodyček nižší gramáže (jiné značky) se nám totiž brzo udělaly dírky. A to jsem se o ně starala pěkně a nenosili jsme ho denně.

Od Manymonths jsme Beky pořídili legíny a tričko. Legíny jsou v pase na gumu a dole u chodidel mají široký lem, takže se dají snadno zahnout, pokud je mají děti delší. Díky stahujícímu lemu se legíny nevyhrnují a drží na místě, takže se nám na ně oblékaly dobře i kalhoty.

Legíny se dají použít i bez další vrstvy. Beky ale musí vymést každý kout, co chvíli se někde ušpiní nebo udělá díru, takže u nás opravdu dáváme raději ještě jednu vrstvu navíc. A samostatně nechávám merino jen když třeba přijdeme na chvilku do kavárny či herny, kde je hodně teplo.



Triko má také široký ohrnovací lem, díky čemuž rukáv drží krásně na ruce i při oblékání mikiny nebo bundy. U krku je zapínání na dva patentky. Tričko je celkem dlouhé, aby dítěti netáhlo na záda.




Co se týče velikosti, tak u té jsem byla při pořízení trochu na vážkách. Beky je drobnější a ve 26 měsících měla velikost 92. Rozhodovala jsem se tedy mezi velikost Adventurer (1 - 2/2,5 let) nebo Conqueror (3 - 4/4,5 let). Vzhledem k tomu, že hlavní nošení proběhne v době, kdy bude mít 2,5 let, nechtěla jsem, aby to měla malé. Nakonec jsem ale riskla a objednala tu menší velikost a sedí skvělé. Určitě s tím vydržíme minimálně do jara. Kalhoty možná i déle. Oblečení mi tedy přijde trošku větší, než je uváděná velikost.

Cena a dostupnost

Triko se dá pořídit od 975 Kč, leginy od 940 Kč. K nákupu doporučuji využít e-shop wwww.mamaja.cz, kde mají na výběr spoustu barev a velikostí. Navíc mají i výrobky z loňské kolekce, kterou můžete pořídit za nižší cenu. My máme konkrétně tyto legíny a toto tričko. Oboje v barvě turqoise (chtěla jsem totiž něco univerzálního, co může nosit kluk i holka - přeci jen cena je vyšší, tak ať to pořádně využijeme).

Pro menší děti doporučuji spíše bodyčka. Případně kamarádky si hodně chválily i kukly (hlavně pokud nosíte v šátku nebo nosítku). Jenže než jsem se k pořízení rozhoupala, Beky je odmítá nosit. Takže vlastní zkušenost bohužel nemám.



Celkové hodnocení

Merino oblečení jsme pořádně otestovali na naší podzimní dovolené v Jeseníkách, ze které jsme se vrátili před pár dny. Počasí se pohybovalo okolo 10 °C, takže podmínky byly ideální. Beky jsem na merino dala jen lehké plátěné kalhoty, triko s krátkým rukávem a softshellovou bundu. Když hodně foukalo, přidali jsme jemnou fleecovou mikinu. A v pohodě to stačilo.V zimě dáme teplejší mikinu a softshellové kalhoty. Do sněhu pak oteplováky, mikinu a zimní bundu a věřím, že to bude akorát.

Beky jsem do merina oblékala hlavně když jsme šli ven na výlet nebo výšlap. Skvělé ale bylo také na cestování - na dovolenou jsme jeli skoro dvě hodiny, při kterých Beky i chvíli spala a díky merinu nebyla alespoň v sedačce moc zpocená. 

Merino oblečení Manymonths je hrubší, takže v létě ho asi moc nevyužijeme (pokud nepojedeme do hor). Ale my ho stejně používáme především v zimě, takže mi to nevadí. Pro mě bylo hlavní, aby Beky nebylo v zimě chladno a nemusela mít na sobě hodně vrstev.  A také aby to oblečení něco vydrželo, což u Manymonths věřím, že vydrží. Po předchozí zkušenosti, kdy jsme dala několik stovek za body, které mělo po chvilce několik děr, jsem už nechtěla nic extra jemného.

Cena merino oblečení je obecně vyšší. Ale myslím, že se rozhodně vyplatí tyto kousky pořídit. A to nejen pro časté návštěvníky hor, hodí se totiž i do města nebo pro ty, kdo nosí děti v šátku či nosítku. Zde rovněž krásně reguluje teplotu a dětem tak není horko ani zima ( s čímž jsme alespoň my sem tam bojovali). Merino oblečení navíc můžete za slušnou cenu prodat dále, takže se vám část investice vrátí. 


Žádné komentáře:

Okomentovat