15. února 2020

RECEPTY: Nadýchaný perník

Máte rádi nadýchané buchty, které provoní celý dům? Pak zkuste tento jednoduchý perník. Buchta je krásně vláčná, moc se nedrolí (takže ideální na cesty). A pokud ji chcete ozvláštnit, stačí potřít čokoládou nebo marmeládou.

Perník je ve zdravější verzi, takže je vhodný i pro děti od 1 roku (v tomto případě jsem ale ničím už nemazala).

Co budete potřebovat

200 g špaldové mouky
100 g mletých ovesných vloček
30 g kakaa nebo karobu
1/2 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
400 ml mléka
4 vejce
1 kypřící prášek do pečiva nebo perníku
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice

dle chuti: marmeláda na potření, kokos, čokoláda nebo citronová poleva na polití...

Postup

  1. Ve větší misce si smícháme špaldovou mouku, ovesné vločky, kakao nebo karob, cukr, kypřící prášek, perníkové koření a skořici.
  2. V menší misce metličkou vyšleháme mléko a vejce.
  3. Mokré ingredience nalejeme v suchým a pořádně zamícháme.
  4. Vylijeme na plech a pečeme na 180 °C asi 30 minut (zkoušíme špejlí).
  5. Hotovou buchtu můžeme ještě polít čokoládou nebo pomazat marmeládou a posypat kokosem. Ale není nutné - já většinou nechávám jen tak a je to také dobré.


Tipy na závěr

  • Perníkové koření se mi nejvíce osvědčilo od Sonnentoru. Je sice dražší, ale stačí ho mnohem méně než klasického a buchtu krásně provoní.
  • Pokud máte menší nádobu na pečení než je plech, můžete udělat buchtu z polovičního množství.
  • Cukr je možné nahradit medem nebo sirupem (datlový, javorový...)

Žádné komentáře:

Okomentovat