Perník je ve zdravější verzi, takže je vhodný i pro děti od 1 roku (v tomto případě jsem ale ničím už nemazala).
Co budete potřebovat
200 g špaldové mouky100 g mletých ovesných vloček
30 g kakaa nebo karobu
1/2 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
400 ml mléka
4 vejce
1 kypřící prášek do pečiva nebo perníku
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
dle chuti: marmeláda na potření, kokos, čokoláda nebo citronová poleva na polití...
Postup
- Ve větší misce si smícháme špaldovou mouku, ovesné vločky, kakao nebo karob, cukr, kypřící prášek, perníkové koření a skořici.
- V menší misce metličkou vyšleháme mléko a vejce.
- Mokré ingredience nalejeme v suchým a pořádně zamícháme.
- Vylijeme na plech a pečeme na 180 °C asi 30 minut (zkoušíme špejlí).
- Hotovou buchtu můžeme ještě polít čokoládou nebo pomazat marmeládou a posypat kokosem. Ale není nutné - já většinou nechávám jen tak a je to také dobré.
Tipy na závěr
- Perníkové koření se mi nejvíce osvědčilo od Sonnentoru. Je sice dražší, ale stačí ho mnohem méně než klasického a buchtu krásně provoní.
- Pokud máte menší nádobu na pečení než je plech, můžete udělat buchtu z polovičního množství.
- Cukr je možné nahradit medem nebo sirupem (datlový, javorový...)
Žádné komentáře:
Okomentovat