24. března 2020

RECEPTY: Zapečené palačinky se špenátem

Tento recept na palačinky děláme obvykle na oběd. Na rozdíl od běžných palačinek je totiž jídlo hotové najednou a nestane se tak, že někdo má už palačinku studenou, jiný teplou nebo že se jí na etapy. 

Palačinky se špenátem jsou syté a vhodné i pro děti (od 1 roku). Můžete klidně zvolit variantu bez šunky, pokud ji ještě dětem nedáváte.

Co budete potřebovat (3 porce)

1 hrnek špaldové mouky
250-300 ml mléka
hrst mraženého špenátu
1 vejce
špetka soli
tvrdý sýr (cheddar, případně eidam, gouda)
kvalitní šunka
zakysaná smetana

Postup

  1. V misce smícháme špaldovou mouku, mléko, vejce, špetku soli a rozmražený špenát, ze kterého jsme vymačkali přebytečnou vodu.
  2. Vše pořádně zamícháme a uděláme na pánvi palačinky, jak jsme zvyklí (nám to vyšlo cca na 5 palačinek). Pokud je těsto hodně tuhé, přidejte mléka.
  3. Na každou palačinku dáme 2 plátky šunky, sýr, zarolujeme a dáme do zapékací mistky.
  4. Jakmile máme všechny palačinky v zapékací míse, zalijeme je zakysanou smetanou a pečeme na 180 °C asi 15-20 minu (než začnou palačinky hnědnout). Pokud vám zbyl sýr, můžete ho nastrouhat a celý výsledek ještě před dáním do trouby posypat.

Tipy na závěr

  • Ze sýrů se nám nejvíce osvědčil cheddar, který dodá palačinkám ještě lepší chuť. Pokud ho ale zrovna nemáte, můžete klidně použít jiný tvrdý sýr (eidam, gouda aj.).
  • Mražený špenát doporučuji sekaný (tzn. po rozmražení máte kousky).
  • Špenát můžete dát i dovnitř do palačinek, pokud ho máte rádi.



Žádné komentáře:

Okomentovat