Zelňačku miluji už od dětství. Dlouho jsem ji kvůli kojení nejedla, ale nyní jsme ji trochu upravili, aby ji mohla i Beky, a konečně si na ní zase pochutnáváme.
Je vhodná i pro dietnější stravování - zelí má spoustu vitamínů a pokud zelňačku nebudete hodně zahušťovat a nepřidáte kilo klobásky, klidně si ji můžete s čistým svědomím dát.
U dětí je vhodnost cca od 1-1,5 let. U nás měla ale Beky dlouho s nadýmavými věcmi problém, takže jsme zelí zaváděli později. Polévka ji začala chutnat až kolem 2,5 let (vadila ji konzistence zelí).
Co budete potřebovat (5 porcí)
500 g kysaného zelí4 brambory
1 klobása (nemusí být)
cibule
olej
3 lžíce mletých ovesných vloček
2 lžíce mleté papriky sladké
1 bobkový list
sůl, pepř, kmín
100 g zakysané smetany
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji ji necháme zesklovatět.
- Pro dospělé a starší děti můžeme po chvíli přidat klobásku a lehce osmahnout (nebo je možné ji přidat až na talíř).
- Cibuli (případně i s klobáskou) zaprašíme mletou paprikou, chvilku restujeme.
- Přidáme zelí, kmín, bobkový list, trochu soli, pepř a zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořeno. Vaříme asi 30 minut. Pokud vaříte i pro menší děti, doporučuji zeli před vaření ještě trochu pokrájet.
- Brambory zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky a dáme do samostatného hrnce s vodou, solí a kmínem. Vaříme do změknutí. Poté scedíme.
- Do zelí vmícháme mleté ovesné vločky (nebo hrášku), přidáme brambory a můžete dochutit solí, kmínem či pepřem a krátce ještě povaříme.
- Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
Tipy na závěr
- Klobása není nutná, ale dodá jídlu ten pravý šmrnc. Lze ji také nahradit třeba uzeným. Pro menší děti doporučuji vařit zvlášť (přeci jen klobása není pro roční dítě zrovna vhodná).
- Zahustit zelňačku můžete ovesnými vločkami mletými i nemletými, případně hráškou nebo strouhanou bramborou.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete část sladké papriky nahradit pálivou.
- Zelňačku můžete podávat ihned, ale nejlepší je druhý den po uležení.
- Podávat můžeme s pečivem nebo bez přílohy.
Žádné komentáře:
Okomentovat