30. ledna 2020

ČTENÍ: Mám Tě rád, sestřičko

O trojici knížek Mám Tě ráda, Co mi řekl táta a Mám Tě rád, sestřičko jsem už hodně slyšela. Jsou často vychvalované a na bazárcích je po nich sháňka. Když jsem tedy jednu z nich objevila v naší městské knihovně, hned jsme ji museli vyzkoušet. A naše dojmy vám samozřejmě podrobně představím.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na sourozeneckou a rodičovskou lásku. Jo, sice to zní trochu moc sluníčkově, ale je to v podstatě pravda. Kniha je totiž hlavně o rodinných vztazích, pocitech a o tom "mít rád". Takže i když jsou zpracována témata, která jsou i v jiných knihách, způsob podání je prostě zcela jiný.

V knížce Mám Tě rád, sestřičko je hlavním obsahem narození sourozence a život s ním (což je pro nás zrovna aktuální téma, takže o důvod víc, proč jsme knihu vyzkoušeli). S malým chlapečkem Adamem postupně projdete různé situace - například oznámení, že bude mít sestřičku nebo těhotenství maminky.




Stěžejní část ale tvoří život se sestřičkou.


Na chlapečka najednou není tolik času...


Ale i tak ho rodiče ujišťují, že ho mají moc rádi, stejně jako sestřičku!


Mít sourozence má také svá pozitiva. Například si můžete spolu hrát (třeba na kovboje).


A nebo s míčem.


Takhle stránka se Beky moc líbí - když se totiž děti bojí, přitulí se k sobě a hned je jím lépe.


A co když se malá sestřička "dobře" schová? Bráška dělá, že ji nemůže najít.


Samozřejmě k sourozenectví patří i hádky. Ale jak je psáno v knížce, děti se stejně nevydrží na sebe zlobit dlouho a brzo je zase vše v pořádku.


Sestřička mezitím roste a roste.


Chlapeček ale bude vždycky její velký bráška a to se mu moc líbí!


Formát knihy
Kniha je menší a má klasické papírové stránky (nejedná se tedy o leporelo). Je útlá a lehká.


Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 159-189 Kč. Knížka ale bývá často vyprodána. V současné době se připravuje dotisk, měl by být snad kolem dubna. Takže doporučuji případně předobjednat nebo si pak pohlídat naskladnění.


Celkové hodnocení

Kniha má jednoduché ilustrace. Není zde žádné komplikované pozadí a ani obrázky nejsou složité. Většinou jsou jen z pár barev, takže musím přiznat, že při prvním prolistování mě kniha vlastně ani  moc nezaujala. Ale jak se do ní člověk začte, tak je to něco úplně jiného. Nakonec i obrázky zaujmou, protože jsou vlastně jako celá knížka - jemné, něžné a moc milé. A řekla bych, že zde přesně sedí.

Beky si knížku oblíbila a čteme ji každý den už více než měsíc. Ty myšlenky, které jsou v knížce obsaženy, jsou fakt kouzelné a sourozenectví je zde podáno moc krásně. Po přečtení knížky se už nemůžu dočkat, až si vypůjčíme i další dvě díla od Astrid Desbordes (nebo je případně seženeme ke koupi). Protože tohle je něco, co rozhodně stojí za to vyzkoušet.

-----------------------------------
Nakladatelství: Axióma
Autor: Astrid Desbordes
Rok vydání: 2016
Rozměr: 232x200 mm
Hmotnost: 294 g
Počet stran: 36
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat