12. ledna 2020

ČTENÍ: Jsi velký bráška

Očekáváte přírůstek do rodiny a chcete vašeho chlapečka na tuto situaci připravit? Pak by se vám mohla líbit knížka Jsi velký bráška. Je jednoduchá, přehledná a potěší především mladší čtenáře.

Pro holky je pak vytvořena podobná kniha - Jsi velká sestřička (recenze zde). Obsah obou knih není stejný, právě naopak je v každé knížce hezky zohledněno, že kluci a holky zajímají jiné aktivity a mají tedy i trošku odlišný vztah k miminkům.

Obsah knihy

Knížka Jsi velká bráška se snaží dětem přiblížit, jak se změní jejich život s příchodem sourozence. Zaměřuje se především na to, co může bráška se sourozencem dělat, jak se bude asi miminko chovat, co ho může naučit a podobně. Kniha je navíc doprovázena o krátké texty (většinou 1-2 věty na celou dvojstránku).







Formát knihy

Knížka mě překvapila svou velikostí. Není zrovna malá (viz také porovnání s tužkou). Je také celkem široká, takže se Beky samotné na klíně trošku hůře drží. Ale je lehká, protože nemá moc stránek, a obrázky jsou fakt velké a zřetelné. Jedná se o klasickou knížku s papírovými stránkami.


Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 48-172 Kč.


Celkové hodnocení

I když máme doma holku a primárně je tedy pro nás určený druhý díl Jsi velká holčička, z knihovny jsme si půjčili i tuto knížku o bráškovi. A dceři se líbila. Přeci jen mezi dětmi zase není tam markantní rozdíl v tom, s čím si hrají, takže jestli chlapeček nebo holčička nám byla jedno.

Kniha není moc obsáhlá, tvoří ji vlastně jen pár obrázků a trocha textu. Ale pro menší děti je to určitě dostačující. Texty by sice mohly být trošku chytlavější a rozsáhlejší (my třeba musíme Beky dovyprávět vše vlastními slovy).Obrázky jsou ale hezké, velké a ze života. Navíc cena za knížku je fakt nízká. A věřím, že z ní dostane Beky hezké povědomí o tom, že bude velká sestřička, která může miminku pomáhat a hezky s ním vycházet.

V knížce je na každé stránce jiná maminka, tatínek, sestřička i miminko, takže nečekejte příběh o jedné konkrétní rodině. Miminka jsou různého pohlaví, takže se hodí do ať už čekáte chlapečka, holčičku nebo třeba ještě nevíte.







-----------------------------------
Nakladatelství: Svojtka
Autor: Bedford David, Poole Susie
Rok vydání: 2016
Rozměr: 293x252 mm
Hmotnost: 440 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat