14. ledna 2020

RECEPTY: Chilli con carne

Před dětmi jsem měla chilli con carne moc ráda. Od porodu jsme ho ale nedělali. Až nyní jsme se rozhodli opět vyzkoušet a zjistili jsme, že vlastně po mírných úpravách může tuto skvělou mňamku i Beky. A tak se opět chilli con carne dostalo na náš jídelníček. Jen trochu upravené, aby bylo vhodné i pro děti od 1,5-2 let.

Co budete potřebovat (4 porce)

400 g mletého masa (hovězí, vepřové, krutí)
1 plechovka fazolí (bílé nebo červené)
4 větší rajčata
300 ml vody
2 lžíce ovesných vloček
1-2 červené cibule
2 stroužky česneku
1 lžička rajského protlaku
1 lžička červené papriky sladké
olivový olej
bazalka, oregano
chilli paprička nebo chilli koření
sůl, pepř

Postup

  1. Rajčata zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut odstát, aby se daly oloupat.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a na trošce oleje necháme zesklovatět.
  3. Přidáme česnek nakrájený plátky, červenou papriku a ještě 2 minuty opékáme.
  4. Poté přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme ze všech stran. Mícháme tak, aby se nám maso rozdrolilo na malé kousky.
  5. Vše zalijeme teplou vodou (asi 300 ml - aby bylo maso ponořeno), přidáme sůl, pepř, trošku chilli, rajčatový protlak, oloupaná rajčata nakrájená na menší kousky, ovesné vločky, bazalku a oregano. Zamícháme a necháme asi 20 minut provařit.
  6. Na závěr přidáme fazole z plechovky a dochutíme (sůl, pepř, přip. chilli). Pokud je jídlo moc husté, přilijeme trochu vody.

Tipy na závěr

  • Když vaříme i pro dceru (2,5 let), dáváme chilli opravdu jen trošku. Dospělí si to pak dochutí buď na talíři nebo odeberu porci pro dceru a přidám chilli rovnou do hrnce.
  • Podávat můžete s rýži, chlebem, opečeným toustem nebo bez přílohy.

Žádné komentáře:

Okomentovat