Co budete potřebovat
500 g špaldové mouky hladké70 g třtinového cukru
1 balíček sušeného droždí
250 g vlažného mléka
80 g změklého másla
2 vejce
3 špetky mleté vanilky (není nutné)
nastrouhaná kůra z bio citrónu
špetka soli
1 vejce na potření
mandle na posypání
Postup
- Do mísy dáme špaldovou mouku, třtinový cukr, sušené droždí, mletou vanilku, trošku nastrouhané kůry z bio citronů, špetku soli a zamícháme.
- Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vajíčka a vypracujeme těsto.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 1-1,5 hodiny odležet, aby nám těsto nakynulo.
- Těsto rozdělíme na 8 částí. Vezmeme si první 4 díly a na pomoučněném válu z každého dílu uděláme dlouhý pramen. Z takto vytvořených 4 pramenů upleteme spodní část vánočky (přesný návod na pletení třeba na youtube).
- Položíme na plech a potřeme vajíčkem.
- Vezmeme si další 3 části, uděláme z nich 3 prameny a upleteme druhý cop, která dáme na tem první. Opět potřeme vajíčkem.
- Poslední díl vyválíme na samostatný pramen a ten dáme nahoru na vánočku.
- Potřeme vajíčkem, vánočku zajistíme ze shora špejlemi a opět přikryjeme utěrkou.
- Na plechu necháme ještě cca hodinu vykynout a poté pečeme v troubě na 170 °C dozlatova (asi 50 minut)
Tipy na závěr
- Pokud máte rádi rozinky, můžete je do vánočky přidat (u nás je moc nemusíme, tak jsem nedávala).
- Vánočka není nějak extra sladká, což nám ale nevadí, protože si na ní často dáváme máslo a marmeládu, která to osladí. Pokud ji ale jíte rádi suchou, klidně přidejte do těsta více cukru nebo ji pocukrujte, jak bude upečena.
Žádné komentáře:
Okomentovat