5. prosince 2019

RECEPTY: Levandulové sušenky

Levandulové sušenky jsou příjemně voňavé a dokonce i chutné. Děláme je na běžně na zobání, ale uvažuji, že možná upeču jeden plech i na Vánoce. To spojení levandule a máslových sušenek je prostě úžasné. Chutná to i Beky (2,5 let).

Levanduli kupuji sušenou ve zdravé výživě nebo přímo na farmě (například když jsme byli v létě ve Starovičkách - recenze zde). Stačí ji pouze trochu, takže vám balíček vydrží dlouho.

Co budete potřebovat:

200 g špaldové mouky hladké
110 g rozpuštěného másla
2 lžíce panely (nebo třetinový či kokosový cukr)
1-2 lžíce medu
2 lžičky sušených levandulových květů

Postup

  1. Smícháme mouku, cukr a levanduli.
  2. Přidáme med a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
  3. Dáme odpočinou do lednice alespoň na 30 minut.
  4. Přes potravinovou folii vyválíme plát hrubý asi 3 milimetry a vykrajujeme sušenky.
  5. Dáme na plech a pečeme na 150 °C asi 15 minut.

Tipy na závěr

  • Levandule doporučuji opravdu 2 lžičky. Prvně se mi nezdálo, že by to tam šlo cítit a dala jsem 3 vrchovaté lžičky. Sušenky pak ale byly trošku hořké, takže raději 2 lžičky. Sušenky to i tak dost provonělo.
  • Doporučuji vyválet opravdu přes potravinovou fólii - těsto je křehké a drolí se. Přes fólii je to ale lepší. Dávám jednu pod těsto a jednu nad těsto.

Žádné komentáře:

Okomentovat