25. září 2019

ČTENÍ: Zpívánky 3 (Kouzelné čtení, Albi)

Třetí díl úspěšných zpívánek od Albi přináší opět známé dětské a lidové písničky. Způsob čtení je de facto stejný jako u Zpívánek 1 a Zpívánek 2. Jen ilustrace jsou trošku jiné (tentokráte od Dagmar Ježkové). A samozřejmě písně jsou zcela nové, což je skvělé, protože u nás zpívánky prostě milujeme.

Beky začala Albii tužku používat v roce a půl a už tehdy ji zpívánky bavily nejvíce. Sice jsou oficiálně doporučovány od 3 let, ale určitě bych se nebála je dát dříve. Princip je u nich na každé stránce stejný a jednoduchý, takže ho pochopí o mladší děti (vice v článku Od kdy je vhodná Albi tužka nebo přímo v recenzi Zpívánky 1, Zpívánky 2).

Obsah knihy

Na každé dvojstránce najdeme v pravém dolním rohu navigační ikonky, které platí pro obě stránky. První ikonka ve tvaru knihy nás dostane do módu čtení. Stačí na ní najet tužkou a čtení může začít. Pokud tužkou ukážeme na postavu, řekneme nám nějaký monolog. Zvířátka vydávají zvuky a lze také číst napsaný text písničky pod obrázkem. Tužka popisuje i předměty a ostatní výjevy na obrázků (více dole ve videu).

Druhá ikonka (noty) zapřičiní, že stačí ukázat tužkou kdekoli na stránku a začne hrát daná písnička. U třetí ikonky se z tužky ozývá pouze melodie písničky (bez zpěvu). Čtvrtá ikonka (čtverec s tečkou) představuje kvíz v lehčí variantě, poslední ikonka pak kvíz v těžší variantě.


S jakými písničkami se v knize setkáte?


Čtyři koně ve dvoře / Na tom pražským mostě



Okolo Frýdku cestička / Okolo Třeboně


Šly panenky silnicí / Tluče bubeníček


Vyletěla holubička / Až já budu velká



Já jsem z Kutný Hory / Komáři se ženili


Měla babka čtyři jabka / Šel zahradník do zahrady


Formát knihy

Zpívánky 3 jsou menšího rozměru (stejně jako první a druhý díl) a skvěle tak padnou do ruky i mladším dětem. Mají praktický úchyt na přenášení, pevné stránky a jsou lehké. Teda ideální na cestování a do auta.

Cena knihy a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Albi, v knihkupectví, hračkářství a samozřejmě také na internetu. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 175-219 Kč. Albi tužka není součástí, je třeba ji zakoupit zvlášť. Pokud zrovna není kniha k sehnání, nevěšte hlavu. Albi většinou dělává dotisky, stačí tedy jen počkat a kniha bude zase k mání.



Celkové hodnocení

První dva díly zpívánek jsou u nás hodně oblíbené, takže když vyšel třetí díl, šla jsem na jistotu. A Beky nezklamala, kniha se ihned zařadila mezi její top. Zpívánky bereme na dovolenou, na delší cestu autem a skvěle posloužily, i když jsme byli nemocní. Jsou lehké, Beky se s nimi dobře manipuluje a moc ráda zpívá společně s tužkou. Navíc sama, bez mé asistence, což je na tom snad nejlepší.

Díky zpívánkám se naučila písničky, které jsme třeba ani doma tolik společně nezpívali, a dnes (ve 27 měsících) už mnohé umí skoro celé. Navíc i po roce používání elektronické tužky patří Zpívánky stále mezi nejoblíbenější knihy (a to jich už máme celkem dost). Nám se tedy tato investice rozhodně vyplatila a jsem za ní ráda.

Knihu doporučuji všem, kdo rádi zpívají a také tem, kdo chtějí, aby jejich děti uměly alespoň základní dětské písničky a lidovky. Obzvláště pokud sami doma nezpíváte nebo nehrajete na hudební nástroje, tak se kniha hodí, protože zároveň děti učí melodii, rytmu a celkově zpěvu.


Žádné komentáře:

Okomentovat