10. září 2019

ČTENÍ: Rok na trhu

Leporelo Rok na trhu je novinka, která vyšla teprve letos. Byla jsem na ní zvědavá, protože už máme doma Rok v lese (recenze zde) a Rok ve školce (recenze zde). Musím ale říct, že jsem celkem zklamaná. Kniha má sice zajímavý námět, ale zpracování se mi zdá trošku nešťastné. Ale posuďte sami.

Rok na trhu, stejně jako předchozí knihy z této série, zobrazuje na každé stránce stejné místo - v tomto případě trh v Dobrotíně. A dle příslušného kalendářní měsíce se mění vzhled tržiště, aktivity lidí, počasí i zboží, které se prodává.

Obsah knihy

Na úvodu knihy je najdeme krátké informace o účastnících, se kterými se v knize budeme setkávat opakovaně. Jsou to třeba děti, kočka, kavky, ale také majitelé cukrárny, holičství, bylinkářka a další postavy.


Kniha pak začíná klasicky od ledna, kdy na trhu ještě sněží a všude je zima.


V únoru je ještě větší chladno, takže se spousta prodejců klepe zimou. Mnozí ale i tak prodávají.


V březnu přichází vichřice, chvíli prší, chvíli sněží a stánky pod náporem větru padají. Lidé utíkají, prodejci se snaží zachránit, co se dá a všude panuje zmatek.


V dubnu se otepluje, na trhu se objevují i květiny...


Trh v květnu je plný sazeniček, lidé sekají trávu, posedávají venku a užívají si rozkvetlých stromů.


V červnu je přes půl stránky postava, u které se přiznám, že jsem ani nepochopila, co tam vlastně dělá. 


V červenci se lidé různě osvěžují, prodávají se především různé nápoje, ovoce a zelenina.



V srpnu je trh zachycen ve večerních hodinách. Probíhá zde ohnivá show a koncerty a mnohé stánky mají zavřeno.


V září se prodává na trhu med, brambory, cibule, česnek, houby...


V říjnu přichází do městečka podzim.


V listopadu se na trhu uklízí a lidé se chystají na zimu. 


Prosinec je ve znamení adventu a Vánoc. Na trhu je nazdobený velký vánoční strom, menší si lidé mohou koupit i domů. Najdeme zde také anděly, vánoční výzdobu, Mikuláše a mnoho dalšího.


Formát knihy

Kniha má tvrdé desky, je velká a celkem i tlustá, protože má hodně stránek. I přesto je ale relativně lehká. Oproti série Jaro, Léto je skoro dvakrát tak hrubší, jinak jsou si rozměrem podobné.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 184-284 Kč.


Celkové hodnocení

Vzhledem k tomu, že se kniha zaměřuje na trh, čekala jsem, že se zde seznámíme s tím, co v daném měsíci vyroste a prodává se, jaké výrobky jsou typické pro různé slavnosti a svátky a podobně. Ale třeba svátky zde nejsou skoro vůbec. Vánoce jsou jen okrajově (je znázorněn prodej stromků a Betlém). Ale Velikonoce a pomlázky, malované vajíčka, pečené beránky a další tradiční výrobky tu prostě nenajdete. V knize nejsou ani dýně a halloween, přitom v leporelu Rok ve školce, které rovněž vzniklo v Polsku, jsou.

Co se týče sezónního ovoce, zeleniny a kytek, tak ty v knížce v menší míře najdeme. Bohužel z obrázku je ale v mnoha případech těžké poznat, co to vlastně je. Ilustrace jsou totiž takové... zvláštní. Přiznám se, že nevím přesně, jak to popsat. Asi je to moderní styl, ale mi se fakt nelíbí. Všechno je takové kostnaté, barvy ne úplně dle reality a celkově na mě působí každá stránka hodně chaoticky a přeplácaně. 

Kniha nás tedy moc nezaujala. Ani Beky nebaví v ní listovat. Prošli jsme ji párkrát, protože jsem ji vzala do ruky, ale dlouho u ní nevydržela. Raději sáhla po Létu od Bernerové nebo Roku ve školce.



-----------------------------------
Nakladatelství: Host
Autor: Jola Richter-Magnuszewská
Rok vydání: 2019
Rozměr: 231x310 mm
Váha: 0,726 kg
Počet stran: 28
Vazba: leporelo

Žádné komentáře:

Okomentovat