16. září 2019

ČTENÍ: Bydlím v savaně (De Agostini)

Nakladatelství De Agostini budete možná znát díky jejich populární sérii Bydlím v lese, Na pastvě nebo třeba Na okraji lesa. Nyní přicházejí na trh s novinkou Bydlím v savaně, která je zaměřena na svět divokých zvířat.

První dvě čísla jsou od začátku září v prodeji, a to za zvýhodněnou cenu. Další budou postupně přibývat. V knížce psali, že je v plánu dokonce až 70 čísel.

Každá knížka má 24 stránek a je věnována jednomu zvířátku, o kterém se čtenář dozví spoustu zajímavosti. Například kde a s kým žije, co jí, jaká je jeho specifická vlastnost a podobně. Nechybí ani příběhy nebo hádanky. Kniha je psána z pohledu zvířátka, takže se nám představuje sám lev Leo, žirafa Rebeka aj., což je trochu netradiční, ale zajímavé a pro děti poutavé. K tomu jsou v balení i dvě figurky, ze kterých si pak děti mohou postavit takovou malou savanu i doma. My máme první 3 díly, a tak celý koncept podrobně ukážu na nich.


Kniha č. 1 - LEV

Kniha lev nás seznamuje s králem zvířat. Prvně je lev Leo podrobně popsán, aby děti věděly, kde má oči, nos, zuby, co je hříva, jestli má ocas a podobně. Jsou zde popsány také rozdíly mezi lvem, lvici a lvíčaty. Zjistíme, že žije především v africké savaně a mnoho dalšího.



Lev Leo nám také povykládá, co má nejraději na jídlo. Věděli jste třeba, že pro něj loví lvice a on sám přijde až tehdy, jakmile je kořist ulovena?


Lvovi se říká král savany. Co dalšího je pro něj typické? Dozvěděli jsme se, že třeba není moc vytrvalý. Na druhou stranu umí zařvat tak, že ho slyší na míle daleko.


Lev nežije sám, má kolem sebe další zvířátka. Třeba hyeny, pakoně, kobry aj.


Děti si pak mohou také otestovat znalosti, které v knížce získali. Čekají je totiž  tři hádanky. Pokud nebudete znát odpověď, můžete knížkou znova zalistovat. Nebo se stačí podívat do nápovědy v dolní části stránky.


Na konci knížky nás čekaly ještě dva příběhy, které jsme si Beky přečetli před spaním. Jsou krátké a jednoduché, takže pro nás ideální.


Abych nezapomněla, kniha přišla v balení s figurkou lva Leva a hrošíka Pepy.


Kniha č. 2 - ŽIRAFA

Druhý díl se zaměřuje na žirafu Rebeku. Opět se nám sama představí a popíše se. Díky tomu jsme zjistili, jak má dlouhý krk, k čemu využívá ocas, kde rostou růžky i jak silné nohy může mít.



Žirafa žije tam, kde jsou stromy. Hlavně akácie, která má ráda, což jsme vůbec nevěděli. Ke spokojenosti ji ale stačí i jiné listí, které ráda pojídá.


Dále jsme zjistili, že žirafy žijí ve skupinkách, kde jich je až 50. A navzájem se o své děti starají. 



Na závěr knihy jsou opět dva krátké příběhy.


V druhém díle jsme kromě knížky obdrželi samotnou žirafu Rebeku (nebo alespoň její zdařilou napodobeninu) a k tomu i malého lvíčka Babu.


Kniha č. 3 - SLON
Třetí díl ze série Bydlím v Savaně se zaměřuje na slona Sebastiána. Zjistili jsme, kde má kly, k čemu je používá i proč má tak velké uši. Také jsme se dozvěděli, že jí rádi listy ze stromů.



A věděli jste, že vůdcem stáda je slonice? To jsem fakt nečekala.


Slon žije často společně s hrochem, mravenci, nebo orlíkem, což je dravý pták.

.
Kromě slona afrického se v knížce představil také slon indický a pralesní. A my jsme tak mohli zjistit, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl.


V závěru opět nechybí dva dobrodružné příběhy.


U třetí knížky byl slon, který je fakt velký a Beky si ho hned oblíbila. Kromě toho nechyběla ani malá opička Bibi.


Formát knihy

Knížky jsou čtvercového formátu a mají velikost 19x19 cm. Jsou tenké a lehké. Stránky jsou hrubší, ale pořád je to klasická knížka a nikoli leporelo. Ale nám se prozatím nestalo, že by se něco natrhlo, a to s nimi Beky listuje mnohdy i nešetrně.

Figurky

Co mě hodně příjemně překvapilo jsou figurky. Není to žádný obyčejný kus plastu, jak jsem se bále, ale jsou pevnější a vypadají hodně věrohodně. Navíc se mi líbí, že jsou  relativně zachovány proporce zvířat.



Kde knihy zakoupit a za kolik?

První číslo stojí jen 39 Kč (samozřejmě včetně figurek), druhé pak 119 Kč. Na oficiálním webu je k navíc poštovné zdarma, takže obě dvě čísla včetně 4 zvířátek a dopravy můžete mít za 158 Kč (objednávat můžete zde). Pokud si tedy chcete udělat vlastní představu, jestli knížky stojí za to, určitě doporučuji objednat. Když nic, dětem zůstanou dvě krásné knížky a 4 zajímavé zvířátka, což byste za tu cenu jen tak nesehnali.

Další díly jsou už pak za 169 Kč/ks (pokud je koupíte přes web) nebo 219 Kč/ks (pokud koupíte na stáncích).  Pokud se rozhodnete kupovat dílů více nebo rovnou celou sérii, doporučuji k tomu využít určitě web. Kromě nižší ceny zasílají totiž předplatitelům také dárky, o které by byla škoda přijít. A poštovné zdarma platí i zde.

Knihy vycházejí co 14 dní vždy ve středu. Poštou se ale zasílají vždy 2 čísla najednou, takže můžete očekávat nové díly (v případě nákupu přes web) jednou za měsíc.

Objednávku můžete kdykoli zrušit, což je fajn, protože přeci jen 70 dílů je dost, dítě to třeba může přestat bavit nebo se finance budou potřebovat na něco jiného. Osobně jsem zrušení ještě nezkoušela, ale psali na webu, že stačí klidně zavolat nebo napsat e-mail.



Celkové hodnocení

První díly série Bydlím v savaně mě příjemně překvapily. Knížky jsou čtivé, poutavé, barevné, mají hezké ilustrace a hlavně spoustu informací, které bavily i Beky, která má teprve 2 roky. Navíc zvířátka už máme na poličce a používají se každý den - jsou lehké, kvalitně zpracované a využijí se nejen při čtení knížky.

Díky této sérii se děti (vlastně i dospělí) zábavnou formou seznámí s živočichy, které moc často nevídají (kromě Zoo většinou vůbec). Zjistí spoustu zajímavostí a rozšíří si obzory, což je skvělé. Na druhou stranu je pravda, že cena od třetího dílu je vyšší. Sice jsou v rámci toho i 2 figurky, které kdybychom kupovali samostatně, tak také něco stojí. Ale i tak to je celkem vyšší částka, proto jsem ráda, že se dá kdykoli s předplatným skončit.

My jsme moc rádi, že jsme knížky mohli vyzkoušet a co se týče dalšího předplatného, tak ještě uvidíme. Beky si zatím s knížkami a zvířátky hraje. Ale znáte to, za měsíc už může být situace úplně jiná (achjo :-D).


5 komentářů:

  1. Dobry den prosim Vas a vy zijete v CR a tam to odoberate?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den chtel bych se zeptat, zda mate 1 a 2 dil? Mam zajem o zviratka. Predem dekuji

      Vymazat
  2. Dobrý večer ja by som mala záujem ak by sa dalo o číslo 8 svet divokých zvierat 2*

    OdpovědětVymazat