Při výrobě je skvělým pomocníkem forma na pirohy (k dostání zde). Ale uděláte to krásně i bez ní, takže pokud ji nemáte, nemusíte zoufat. A klidně se do receptu také pusťte.
Co budete potřebovat
150 g mrkve
120 g změklého másla
200 g špaldové mouky hladké (příp. klasická bílá mouka hladká)
marmeládu/povidla na plnění
Postup
- Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme změklé nebo rozpuštěné máslo a špaldovou mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odležet. Pokud máte kvalitní mixér, můžete mrkev místo strouhání rozmixovat. Těsto bude v obou případech obdobné. Já většinou strouhám, protože se mi líbí, jak jsou pak na mrkváncích takové jemné mrkvové nitky.
- Z těsta vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka.
- Na každé kolečko dáme trochu marmelády nebo povidel.
- Kolečko v polovině přehneme a na koncích pečlivě spojíme. Pokud máte formu na pirohy, stačí vložit kolečko s náplní do formy, přehnout a pořádně stlačit. Pokud formu nemáte, překlopte rukou a poté doporučuji vidličkou kraje ještě jednou zmáčknou, aby se marmeláda nedostala ven.
- Mrkvánky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 15 minut).
- Vychladlé mrkvánky můžeme ještě pocukrovat (u nás jedla i dcera, tak jsme necukrovali a ničemu to nevadilo - marmeláda je i tak krásně osladila).
Jako marmeládu používám často Relax 100% ovoce, DM zavařeninu s třtinovým cukrem nebo džemy od St. Dalfour. Můžete ale použít i jiné značky nebo třeba domácí.
Žádné komentáře:
Okomentovat