7. května 2019

RECEPTY: Mrkvánky

Hledáte jednoduchý a rychlý recept na něco sladkého? Pak doporučuji mrkvánky. Budete na ně potřebovat jen pár ingrediencí a jsou vhodné pro děti od 1 roku i pro dospělé. Pokud zvolíte vhodnou marmeládu, mohou je navíc i diabetici.

Při výrobě je skvělým pomocníkem forma na pirohy (k dostání zde). Ale uděláte to krásně i bez ní, takže pokud ji nemáte, nemusíte zoufat. A klidně se do receptu také pusťte.


Co budete potřebovat 
150 g mrkve
120 g změklého másla
200 g špaldové mouky hladké (příp. klasická bílá mouka hladká)
marmeládu/povidla na plnění



Postup

  1. Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme změklé nebo rozpuštěné máslo a špaldovou mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odležet. Pokud máte kvalitní mixér, můžete mrkev místo strouhání rozmixovat. Těsto bude v obou případech obdobné. Já většinou strouhám, protože se mi líbí, jak jsou pak na mrkváncích takové jemné mrkvové nitky.
  2. Z těsta vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka.
  3. Na každé kolečko dáme trochu marmelády nebo povidel.
  4. Kolečko v polovině přehneme a na koncích pečlivě spojíme. Pokud máte formu na pirohy, stačí vložit kolečko s náplní do formy, přehnout a pořádně stlačit. Pokud formu nemáte, překlopte rukou a poté doporučuji vidličkou kraje ještě jednou zmáčknou, aby se marmeláda nedostala ven.
  5. Mrkvánky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 15 minut).
  6. Vychladlé mrkvánky můžeme ještě pocukrovat (u nás jedla i dcera, tak jsme necukrovali a ničemu to nevadilo - marmeláda je i tak krásně osladila).

Jako marmeládu používám často Relax 100% ovoce, DM zavařeninu s třtinovým cukrem nebo džemy od St. Dalfour. Můžete ale použít i jiné značky nebo třeba domácí.


Žádné komentáře:

Okomentovat