12. května 2019

MAMASLOVNÍK: Moderní látkové pleny


První článek ze série mamaslovník je zaměřen na moderní látkové pleny. Často se setkávám s tím, že si lidé pod tímto pojmem představí hodiny vyvařování a žehlení, zápach, flekaté bílé pleny, šílenou spotřebu vody a hlavně mnoho zbytečné práce. To ovšem nemusí být vůbec pravda.


Látkové pleny oproti našemu dětství notně pokročily a nyní opět nabírají na popularitě. Péče o ně se zjednodušila, jsou z kvalitnějších materiálů a v různých vzorech. Jejich používání je navíc levnější než při pořizování jednorázových plen. Samozřejmě vše není jen krásně růžové a určitá práce s nimi je. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

Druhy látkových plen
Všichni asi známe klasické čtvercové pleny. Tato varianta přebalení je nejméně savá, na druhou stranu ale tyto pleny nejrychleji schnou. A pokud s nimi nakonec nebudete přebalovat, určitě je využijete i jinak. Proto se asi nemůžeme divit, že jsou u maminek stále oblíbené. Čtvercové pleny se prodávají ve velikosti 70 x 70 cm a 80 x 80 cm, přičemž na přebalování vám bohatě postačí ty menší . Důležitá je především gramáž – čím vyšší, tím je větší hustota vláken a pleny lépe sají. Ideální jsou proto například Kikko Staré časy, Libštátské pleny extra kvality anebo staré klasické čtverce, které vám možná ještě maminka schovala. Všechny čtvercové pleny se skládají dle proporcí dítěte a musí se na ně použít svrchní kalhotky.


Další možností jsou kalhotkové pleny, které se vyrábějí s různými barevnými motivy. Tyto plenky se dítěti nasadí a zapnou buď na suchý zip, patentky nebo speciální snappi sponku. Koupit je můžeme v novorozenecké velikosti, která je vhodná na prvních pár týdnů života miminka, nebo jednovelikostní, které lze lehce pomocí zapnutí či odepnutí patentků přizpůsobit dítěti až do odplenkování.  Výhodou kalhotkových plen je rychlost a jednoduchost přebalení. Nevýhodou je však jejich delší doba schnutí – pokud nemáte sušičku nebo balkón, může sušení trvat i 2 dny. Navíc i na kalhotkové pleny je nutné nasadit svrchní kalhotky.


Svrchní kalhotky zabraňují protečení a provlhnutí. Na trhu je nalezneme ve 3 variantách dle použitého materiálu – PUL, vlněné nebo fleecové. PUL svrchní kalhotky jsou vytvořeny z polyesteru laminovaného polyurethanovým zátěrem (PUL). Jejich velkou výhodou je vysoká nepropustnost, nenáročná údržba a rychlé schnutí. Nejsou ovšem moc prodyšné. Vlněné kalhotky z ovčí vlny jsou mnohem prodyšnější. Na druhou stranu je ale komplikovanější jejich údržba, neboť se musí napouštět voskem z ovčí vlny (tzn. lanolínovat) a prát v ruce. Fleecové kalhotky jsou zlatou střední cestou mezi oběma předchozími typy. Jsou prodyšnější a na omak příjemnější. Prát se mohou jednoduše v pračce. Mohou však provlhnout, pokud je plenka hodně mokrá nebo je na ní vyvíjen tlak (například při sedu). V praxi je nejlepší buď kombinovat jednotlivé varianty nebo se často maminky spokojí s PUL svrchními kalhotkami. Ty lze stejně jako fleecové zakoupit v novorozenecké nebo jednovelikostní verzi a vydrží tedy na celé plenkovací období.


Systém AIO (all in one – vše v jednom) spojuje předchozí možnosti a je nejvíce podobný jednorázovým plenám. Jedná se vlastně o svrchní kalhotky, které mají uvnitř savou plenu. Není už třeba nic dalšího přidávat. Zapínání plenky je na suchý zip nebo patentky. Po použití se celý komplet vypere. Tato varianta je na přebalení nejrychlejší. Plena má ovšem nižší savost, vyšší pořizovací cenu a také delší dobu schnutí. Podobně je na tom i SIO (snap in one – připnout k sobě), což jsou opět svrchní kalhotky, které mají také savou plenu – ta se dá ovšem odepnout (tzv. jádro). Tím je schnutí trochu rychlejší a pokud je plena pouze počůraná, lze navíc jen vyměnit jádro a plenka může dále sloužit. I tak je ale praní častější, což může být problém, protože nepropustný materiál PUL obvykle vydrží okolo 200 vyprání a pak může začít provlhat. Pokud se tedy budou AIO či SIO několikrát týdně prát, nebudou mít takovou výdrž jako kalhotkové nebo čtvercové pleny, kterým častější praní nevadí.


Nelze jednoznačně říci, který typ látkových plen je nejlepší. Každý má své výhody a nevýhody. Stejně tak každé mamince vyhovuje něco jiného. Z finančního hlediska vychází nejlépe čtvercové pleny a k nim svrchní kalhotky. Pokud ale plánujete látkovat delší dobu, i vysoká počáteční investice může být nižší, než byste celkově zaplatili za jednorázové plenky. Látkové pleny lze navíc po odplenkování výhodně prodat, pokud se o ně pěkně staráte. Proto je nejlepší vyzkoušet, co vám pasuje, a dle toho poskládat výbavičku na látkování.

Jak o pleny pečovat?
Skladovat použité látkové pleny můžeme dvěma způsoby. Nejpoužívanější je skladování na sucho, kdy se znečištěné pleny hází do kbelíku nebo prádelního koše s víkem. Ten můžeme mít u přebalovacího pult, v koupelně, ale klidně i kdekoli jinde, kde nejčastěji přebalujeme. Pokud je nádoba dobře uzavřena, nemusíte se bát zápachu. Druhou možností je skladování v kbelíku, který je naplněn vodou. Od toho se ale poslední dobou upouští, neboť se při něm rychleji množí bakterie.

Moderní látkové pleny je vhodné prát na 60°. Tato teplota je dostačující pro likvidaci bakterií a není už potřeba ani žehlit. Doporučuje se prát nejpozději každé 2-3 dny, aby se bakterie nestihly rozmnožit. Prášek můžete použít takový, co používáte běžně na dětské prádlo. Čtvercové i kalhotkové pleny můžete navíc sušit také v sušičce. Kromě vlněných svrchní kalhotek tedy není údržba nijak složitá a rozhodně se jí nemusíte obávat.




Více informací:


  • Poradna pro látkovačky (FB skupina) - velmi aktivní skupina, kde jsou kromě běžných uživatelů a látkových poradkyň také výrobci látkových plen. Pokud si s něčím nevíte rady, stačí položit dotaz a určitě najdete potřebnou odpověď. Získáte zde také recenze na různé látkové pleny, informace o akcích a podobně.
  • Poradna pro látkovačky - bazar (FB skupina) - tato skupina je spojena s Poradnou pro látkovačky, ale zaměřuje se především na prodej látkových plen. Najdete zde mnoho inzerátů, které se pravidelné aktualizují. Můžete tak koupit plenky a související příslušenství za nízké ceny, mnohdy i nepoužité.
  • Týden opravdových plen (web) - každý rok v dubnu se koná Týden opravdových plen, v rámci něhož probíhají různé přednášky o látkování a výrobci nabízí také různě velké slevy na své zboží. Na uvedeném webu najdete informace o těchto aktivitách a nechybí ani podrobný seznam výrobců a prodejců látkových plen. 

Žádné komentáře:

Okomentovat