22. června 2020

RECEPTY: Cuketový guláš

Cukety mám moc ráda, protože se dají zpracovat na mnoho způsobů. Jedním z nich je i cuketový guláš, který jsme si doma celkem oblíbili. Děláme ho bez masa, většinou když chceme trošku lehčí jídlo. Ale klidně můžete přidat i hovězí, vepřové či kuřecí maso. Milovníci pálivého pak mohou přihodit i chilli.


Co budete potřebovat (3 porce)
1 větší cuketa
1 cibule
2 rajčata
1 stroužek česneku
olivový olej
1 lžička mleté papriky
2 lžíce ovesných vloček
3 lžíce zakysané smetany
kmín, majoránka
gulášové koření
sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na olivovém oleji. 
  2. Přidáme česnek nakrájený na plátky, zasypeme červenou paprikou a pořádně promícháme.
  3. Cuketu omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Zamícháme, chvíli restujeme a poté zalijeme vodou a necháme dusit (asi 10 minut).
  4. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a dáme do hrnce. 
  5. Přidáme kmín, majoránku, sůl a necháme dusit, než bude cuketa měkká.
  6. Na konci zamícháme zakysanou smetanu a dle chuti můžeme ještě dosolit.

Tipy

  • Cuketový guláš nechte alespoň pár hodin odležet. Chuť je pak mnohem lepší.
  • Do guláše můžete také přidat maso dle chuti (kuřecí prsa, krutí prsa, ale klidně i hovězí nebo vepřové kostky). Maso jde udělat buď na pánvi zvlášť nebo ho dát už do základu.

1 komentář: