9. června 2020

KNIHA: Dárky z přírody

Na knihu Dárky z přírody jsem narazila díky spolupráci s Nakladatelstvím Kazda. Je plná úžasných nápadů, jak vyrobit drobnosti z materiálů, který běžně najdete v lese, parku, na zahradě i dalších místech. Z přírodnin tak často netvoříme, ale po shlédnutí knížky asi začneme, protože výrobky vypadají nádherně a přitom ani nedají tolik práce.

Kniha je určena primárně dětem, takže návody nejsou složité. V praxi se ale hravě zabaví celá rodina. A ještě můžete udělat někomu radost!


Obsah knihy

V knize najdete celkem 100 nápadů na tvoření, které jsou rozděleny do několika kapitol. V každé kapitole jsou přitom zmíněny různé tipy na dekorace, recepty na jídlo či pití, návody na přírodní kosmetiku a jiné výrobky.

Jako první jsou uvedeny dárky z rostlin. Tyto návody využijete hlavně na jaře či v létě, kdy většina používaných květin roste. Konkrétně třeba zjistíte, jak vyrobit květinové věnečky a vázy, jak připravit třezalkový olej, bylinkový ocet, měsíčkový čaj nebo levandulový cukr, co je třeba na měsíčkovou mast nebo jak udělat rostlinný papír.








Další kapitolou jsou dárky ze sušených rostlin, které jsou opět hlavně z období jara a léta. Najdete zde tipy na sušení, návod, jak vytvořit rámy z rostlin, dekorativní papír, čaj z květů, bylinkové mýdly, sůl do koupele, závěsné dekorace, otisky rostlin nebo sáčky s bylinkami, které jsou skvělým dárkem pro každého.







Zajímavé jsou pak dárky z listů, které můžete venku nasbírat v podzimním období. Listy lze využít hlavně na dekorace a barevné tvoření, které bude děti určitě bavit.






Pátá kapitola se zaměřuje na dárky ze semen a plodů a hodí se opět především na podzim. Zjistíte, jak správně sbírat semena, jak udělat bezovou marmeládu, najdete zde také tipy na dekorace z šípků, kaštanů, dýně, brambory aj. Můžete si také vyrobit různé přírodní šperky a přívěsky. 






Samozřejmě nesmí chybět ani dárky ze dřeva, které můžete vyrábět hlavně na podzim a v zimě. V knize najdete tipy na různé rámečky, dřevěné kostky, dekorace z větviček aj.





Tvořit se dá i z hlíny a kamení. Můžete si vytvořit různé dekorace z kamínků, ale také jílové figurky, jílové misky nebo deskové hry.






V závěru knihy jsou pak uvedené přírodní dárky, které můžete v různých ročních obdobích. Jedná se třeba o dárková hnízdečka, přírodní portréty a koláže, obrazy, sklenice a vitrínky, drátěné figurky, přírodní vázy aj.





Formát knihy

Kniha je plná velkých fotografií a má také hodně stránek, takže je celkem objemná a trochu těžší.  Ale na druhou stranu má čtenář alespoň jasnější představu, jak má výtvor vypadat, takže je jen dobře, že je kniha tak obsáhlá.


Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají za 318 Kč. Když narazíte na akci, dá se ale pořídit i výhodněji. A pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat ještě další slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.


Celkové hodnocení

Kniha Dárky z přírody přináší spoustu námětů na tvoření z přírodních surovin. Výrobky jsou jednoduché a přitom krásné a určitě potěší nejednoho obdarovaného. Použitý materiál je běžně dostupný, takže je kniha vhodná pro každého. Pokud tedy s dětmi rádi tvoříte nebo byste jim chtěli ukázat krásy přírody trošku jiným způsobem, knihu můžu jen doporučit. 

Líbí se mi, že je kniha hezky barevná, jednotlivé kapitoly jsou zřetelně odlišené a každý návod je doplněn o spoustu reálných a kvalitních fotografií. Text je stručný, ale i tak zde najdete vše potřebné, abyste mohli vyrábět.

-----------------------------------
Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Helena Arendtová
Rok vydání: 2018
Rozměr: 235x262 mm
Hmotnost: 920 g
Počet stran: 232
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat