29. července 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Jáňův dvůr (Nový Přerov)

Jáňův dvůr je turisty velmi oblíbený . Najdete zde na jednom místě penzion, kemp, hospůdku i zoo koutek. Nechybí samozřejmě ani dětské hřiště. Vše ve stylovém prostředí s milou obsluhou. Navíc má Jáňův dvůr vlastní ekofarmu a vinný sklípek, které si můžete rovněž prohlédnout.

Z venku to  sice vypadá jako obyčejný vchod do nějaké soukromé usedlosti. My jsme si ho v první chvíli ani nevšimli, když jsme projížděli kolem. Očekávali jsme velký nápis Jáňův dvůr, když je místo tak vyhlášené, nebo alespoň označení restaurace. Ale jediné, co ukazovalo cestu, byla malá tabule u stromu, které jsme si  fakt nevšimli. Vlastně jen díky navigaci jsme zjistili, že jsme dojeli na místo.


Když jsme ale vešli dovnitř, hned jsme pochopili, že jsme správně.


Hospůdka s domácí kuchyní
Jáňův dvůr provozuje hospůdku, kde nabízí domácí pokrmy inspirované balkánskými kořeny. V nabídce najdete kromě klasické kávy nebo piva také domácí limonády, točený jablečný cider, netradiční sodovky, čerstvě pečené moučníky, polévky a také hlavní jídla. K večeru se údajně i griluje, což ale nemohu potvrdit, protože jsme dvůr navštívili odpoledne.






Všude hlásají, že vaří z domácích a lokálních surovin, což jsme museli vyzkoušet. Dali jsme si buchtu, mošt, místní zmrzlinu i zelňačku (samozřejmě každý něco) a vše bylo opravdu moc chutné. Hlavně ta zmrzlina z kozího mléka byla úžasná!




Na dvorku, kde jsou stoly k posezení, je také dětské hřiště. Prakticky se jedná o houpačku ve tvaru koně, malé pískoviště i dřevěné prolézačky okolo stromu.



Kousíček za hřištěm se dá pak projít do druhé části areálu.


Zookoutek
Zde se nachází malý zookoutek, kde žijí 2 kozy. Čekala jsem trochu více zvířat, ale je pravda, že dětem to stačilo. V hospůdce si mohli zakoupit také potravu pro kozy a pak je krmit, což byl pro některé velký zážitek.



Kemp
Na zahradě je také kemp, kde si můžete rozdělat stan nebo přijet s karavanem. Jedná se v podstatě o velkou zahradu, kde roste i různé ovoce, které si můžete klidně natrhat nebo nasbírat (třešně, višně, meruňky, rybíz, jablka, hrušky aj.).


Pro kempaře je připraveno základní zázemí v podobě bezbariérového sociálního zařízení nebo samoobslužné kuchyňky. A nechybělo ani ohniště nebo houpačka pro děti.




Penzion
K ubytování slouží také penzion. Jedná se v podstatě o 5 pokojíků, vše ale vy stylovém prostředí, jako je celý dvůr.


Vinný sklípek a ekofarma
K Jáňovu dvoru patří i ekofarma, které je zaměřená na chov ovcí a koz, a vinný sklípek. Jsou ale, bohužel, na jiné straně vesnice, takže jsme se tam nepodívali. Tak alespoň mapka pro představu, kde to je.


Celkové hodnocení
Jáňův statek je skvělým místem pro všechny gurmány, protože jídla jsou tady netradiční, ale moc chutné. K tomu přes léto můžete vyzkoušet kozí sýr, speciální zmrzlinu nebo spoustu moučníků z čerstvého ovoce. 

Děti si mohou pohrát na hřišti nebo zkusit nakrmit místní kozy. Někteří taky běhali jen tak po dvoře a zkoumali, co tam všechno je. A že toho bylo. Starší zemědělské pomůcky, stylové posezení, různé dekorace v selském stylu...



Co se týče kempu, tak ten působil klidným dojmem. Nebylo zde spoustu lidí jako v různých profláknutých autokempech, takže ideální třeba na dovolenou s dětmi nebo všechny, kdo mají rádi klid a přírodu. Vhodný je také pro milovníky cyklistiky, protože kousek od dvora je hned několik cyklostezek.





Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.
Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Žádné komentáře:

Okomentovat