16. července 2019

RECEPTY: Masové kuličky v rajské omáčce

Tenhle recept vznikl náhodou a moc jsem od něj ani nečekala. A přitom je tak chutný, že Beky snědla celou porci, což se často nestává. A chutnalo to i nám dospělým, takže ideální pro rodinný oběd nebo večeři.

Omáčka není zahušťována moukou ani ničím podobným. Stačí jen rozmixovat rajčata, takže se jedná zároveň o zdravější verzi rajské omáčky. Vhodné pro děti od 1 roku.


Co budete potřebovat (4 porce)
500 g mletého masa (krutí nebo hovězí)
1 vejce
2 lžíce kukuřičné strouhanky
1 lžíce petrželky

1 cibule
olivový olej
plechovka loupaných rajčat (např. z Lidlu)
med
oregano
sůl, pepř

Postup

  1. Mleté maso smícháme s vajíčkem, přidáme sůl, pepř, kukuřičnou strouhanku a petrželku. 
  2. Vše zamícháme a vytvoříme kuličky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. 
  3. Pečeme 10 minut na 180 °C. Kuličky se nám tímto trochu zatáhnout a budou více šťavnaté.
  4. Mezitím si v hrnci na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme plechovku loupaných rajčat, sůl, pepř, trochu vody a dobře promícháme. 
  6. Vyndáme masové kuličky z trouby a vložíme je do omáčky. Vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
  7. Jakmile budou masové kuličky hotové, vytáhneme je z hrnce a omáčku rozmixujeme. 
  8. Přidáme oregano a dle chuti i sůl a pepř. Pokud je omáčka hodně kyselá, můžeme přidat trochu medu.
  9. Podáváme s rýži, knedlíkem, těstovinami, kuskusem nebo třeba bulgurem jako my.

Tipy na závěr
  • Pokud nemáte kukuřičnou strouhanku, můžete použít jemné ovesné vločky.
  • Loupaná rajčata v plechovce koupíte třeba v supermarketech. Jen pozor, některé jsou již ochucené (např. kořením nebo něčím ostrým).

Žádné komentáře:

Okomentovat