9. února 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Prašivá (Beskydy)

Pokud máte rádi turistiku, hory nebo procházky s dětmi v přírodě, pak doporučuji vydat se na Malou Prašivou, která se nachází v Moravskoslezských Beskydech.

Vede zde několik cest a nechybí ani asfaltka, která je ideální pro kočárky nebo s malými dětmi. Nahoře najdete kromě krásné přírody také občerstvení, atrakce pro děti nebo starodávný dřevěný kostelík.

Malá Prašivá (706 m n. m.) je takový předvrchol hory Prašivá (843 m n. m.). Navštívit ji můžete po celý rok a vždy má co nabídnout - v létě si můžete například udělat piknik uprostřed přírody, v zimě zase vezměte sáně a na zpáteční cestě si můžete užít parádní jízdu až dolů.

Chata Prašivá
Na vrcholku najdete Chatu Prašivou, kde si můžete dát něco dobrého k jídlu i pití. Chata nabízí také ubytování a různé zajímavé besedy. Venku jsou lavičky, ohniště a unikátní přírodní dětské hřiště, kde si mohou děti zvesela hrát a prolézat. Ve věžičce chaty je navíc rozhledna, ze které je nádherný výhled na okolí. 




Uprostřed chaty hned naproti hlavnímu vchodu je bar, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Příjemně mě potěšilo, že i zde myslí na děti - zakoupit si tady totiž můžete po celý rok například mošt od Ovocňáku, který je bez chemie, konzervantů a přidaných cukrů. Kromě toho zde najdete samozřejmě klasiku v podobně kávy, čaje, několika druhů nealka nebo pivo. 

V chatě jsou pro návštěvníky k dispozici dvě velké místnosti - Bezručová jizba a Válečkův sál. Válečkův sál je přizpůsoben především rodinám s dětmi. Je to rozlehlá místnost s kobercem a je zde také dětský koutek. Do této místnosti mají navíc zákaz vstupu psi (ti ale mohou do Bezručové jizby).



Dětský koutek byl plný hraček a musím říct, že vše bylo krásně čisté, uklizené (alespoň jak jsme přišli) a dcerka si tam pěkně vyhrála. Samozřejmě nechybí ani jídelní židličky.



V zákoutí u WC je navíc sklápěcí přebalovací pult, který určitě ocení rodiče malých dětí.


Kuchyně na Chatě Prašivá je celkem proslulá, tak nám to nedalo a museli jsme ji pořádně vyzkoušet. A musím říct, že se mi ještě teď sbíhají sliny, když si na to vzpomenu. Hlavně borůvkové knedlíky byly opravdu povedené. Ani zelňačka ale nechutnala vůbec špatně!



Dřevěný kostelík
Dost ale o chatě, pojďme teď potěšit spíše milovníky kulturních a historických památek. Kousek od chaty se nachází kostel sv. Antonína Peduánského, který pochází ze 17. století. Je to významné poutní místo Těšínska i širokého okolí a dodnes zde často míří poutníci z různých koutů. Kostel byl za dob své existence několikrát opravován a před nedávnou dobou prošel rekonstrukcí.



Jak se na Prašivou dostat?
Dříve se mohlo na Prašivou dojet autem až nahoru (vede zde zpevněná cesta). Protože nápor výletníku byl ale velký, nyní je výjezd možný jen na povolenky od Lesy ČR, které jsou určeny majitelům pozemků a nemovitostí na Prašivé, případně hostům, kteří se na Prašivé ubytují. Připravte se tedy, že alespoň kousek půjdete pěšky. Ale nebojte, cesta není příliš náročná.

Na Malou prašivou vede několik cest:
      - Žlutá: Vyšní Lhoty (délka 3,5 km) - po asfaltce
      - Žlutá: Z komorní Lhotky (délka 4,5 km)
      - Žlutá: Z Raškovic (délka 3,5 km)
      - Modrá: Z Raškovic od hotelu Ondráš (délka 7,5 km)
      - Červená: Z Dobratic nad Prašivou (žel. st.) - délka 6 km

Pokud pojedete autobusem, můžete vystoupit ve Vyšních Lhotách na zastávce Pod Prašivou (délka trasy bude 3 km). Vlakem máte ideální zastávku Dobratice.

My jsme jeli autem do Vyšních Lhot a zaparkovali u restaurace Kohutka, kde je velké bezplatné parkoviště. Nahoru jsme šli lesní cestou po červené, protože to měla být časově nejkratší cesta (cca 20 minut chůze). Terén byl ale místy celkem příkrý, navíc bylo ještě dosti sněhu a i když dcera byla v nosítku, bylo to náročné. Zpátky jsme šli proto po asfaltce, kde už se šlo mnohem lépe. Dole jsme byli do 40ti minut. 


Celkové hodnocení
Prašivá je už profláknutá tím, že je vhodná pro rodiny s dětmi. Často se zde dělají hromadné výlety s kočárky, dětská pouť a mnoho dalších aktivit. A nedivím se, protože cesta je opravdu relativně nenáročná a nahoře je vše uzpůsobeno jak starším dětem, tak i těm nejmenším. 

Pokud budete někdy v okolí Beskyd, určitě doporučuji si udělat na Prašivou výlet. Z Třince, Havířova, Frýdku-Místku, ale i Ostravy jste zde autem za chviličku. Můžete se nadýchat čerstvého vzduchu, trochu se projít a nahoře si za odměnu dát něco dobrého.

Žádné komentáře:

Okomentovat