Co budete potřebovat (3 porce)
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 1/2 celeru
- cibuli
- máslo nebo ghí
- 1/2 citrónu
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- na dochucení sůl, pepř, med
Postup
1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle nebo ghí. Po chvíli přidáme mrkev, petržel a celer, které jsme očistili a nakrájeli rovněž na kostičky. Vše restujeme asi 5 minut.
2. Přidáme koření, trochu soli a vodu, aby byla zelenina ponořena. Dusíme do změknutí.
3. Vyndáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Zeleninu rozmixujeme a dle potřeby přidáme vodu, aby měla omáčka hustotu, jakou máme rádi.
4. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a vlijeme ji do omáčky. Přidáme také zakysanou smetanu a dle chuti med, sůl a pepř.
Hotovou omáčku podáváme s knedlíky, brambory nebo těstovinami. Z masa máme nejčastěji vepřové nebo hovězí. Dobrý je ale i králík. Pro gurmány lze talíř dozdobit plátkem citrónu, smetanou a brusinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat