19. února 2019

RECEPTY: Zdravé přesnidávky pro děti

Když jsme začínali s příkrmy, hledala jsem recept na domácí přesnidávku, která by byla chutná, zdravá, vhodná pro půlroční dítě i dospělého a vydržela by zavařená alespoň pár měsíců. S takovými požadavky bylo hledání celkem obtížné, ale nakonec se podařilo. S trochou inspirace a testování jsme došli k receptu, na který už nedáme dopustit. Je totiž lehký, zdravý a hlavně 100% ovocný, takže žádné přidané cukry nebo puding.


Přesnidávku můžete dělat v různých ovocných variacích. V zimě vyrábíme obvykle hruškové a banánové, v létě se sezónním ovocem pak broskvové, meruňkové nebo třeba jahodové. Základ je ale pořád stejný a jednoduchý. Pojďme se tedy na něj podívat.

Základní verze

Co budete potřebovat:
- jablka
- banán
- voda

Postup:
  1. Jablka oloupám, odstraním jadřince a dám vařit do hrnec s vodou. Vody nemusí být hodně (na 2 kg jablek dávám cca 300 ml vody). Vařím do změknutí jablíček, asi 20-30 minut.
  2. Vše rozmixuji do hladka tyčovým mixérem.
  3. Přidám banán a opět rozmixuji (obvykle dávám 1 banán na 1 kg jablek, ale prakticky prostě zkouším, jak to chutná a dávám do té doby, než se mi to zdá dostatečně sladké). Banán nám nahradí cukr, takže se už nemusí přidávat. Navíc se tím přesnidávka i krásně zahustí.
  4. Výsledek nalévám ještě teplý do skleniček a pořádně zašroubuji. Skleničky vyskládám na plech a přidám vodu do 2 cm výšky (aby byly sklenice alespoň trošku potopené). Peču 20 minut na 180 °C.

Jiná příchuť

Co budete potřebovat:
- jablka
- banán
- voda
- ovoce dle chuti

Postup:
  1. Základem jsou opět jablka, které oloupám, odstraním jadřince a dám do hrnce.
  2. Přidám ovoce dle vlastní chuti. Ideálně je, aby alespoň polovina obsahu (nebo klidně více) tvořily jablka. Takže dám třeba 1 kg jablek + 1 kg hrušek nebo přes 1 kilo jablek a necelé kilo broskví apod.
  3. Přidám vodu (opět nemusí být hodně, na 2 kg ovoce cca 300 ml vody). Vařím do změknutí, asi 20-30 minut.
  4. Dále je postup stejný - rozmixuji, přidám dle potřeby banán, nandám do skleniček a v troubě zavařím.

Žádné komentáře:

Okomentovat