23. ledna 2019

UČENÍ: Poznáváme tvary (pdf zdarma)

Chcete naučit dítě rozlišovat základní tvary jako čtverec, kruh, obdélník, trojúhelník, srdíčko nebo hvězdu? Nechcete ale zbytečně utrácet za hračky a pomůcky? Pak si zdarma stáhněte materiál, kde vše potřebně najdete.

Během chvilky vytvoříte knížku, která dětem pomůže se ve tvarech zorientovat, a to samozřejmě hravou formou. U nás baví od 18. měsíce, kdy knížku dcera poprvé dostala do rukou.

Co všechno materiál obsahuje?
Sešit obsahuje stránku s různými menšími tvary, které děti přiřazují dle obrysu. Každý tvar má navíc svou barvu, takže se děti mohou zároveň učit také barvy.



Dále v souboru nalezneme velké tvary, vhodné především pro menší děti, které rovněž musí dítě umístit tam, kam patří. Zde je už ale nutné také listovat, najít správnou stránku, pěkně přiložit...

Pokud je to na děti ještě moc, stačí jim otevřít jednu dvojstránku, dát jím oba tvary a ať přiřadí alespoň ty dva a naučí se sledovat rozdíly. Postupně pak mohou přidat i listování a pracovat s celou knížkou.





Jak knížku vytvořím?
V prvé řadě si stáhnete materiál (naleznete zde) a vše vytiskněte. Vybarvené tvary, které najdete na konci materiálu, vystřihnete, aby mohly děti obrázek přiřazovat na místo, kde patří (tam, kde je jeho obrys).


Pokud máte laminovačku, doporučuji celý materiál zalaminovat, aby déle vydržel, a až poté vystřihnout barevné tvary. Můžete také podlepit tvary suchým zipem a druhý nalepit doprostřed obrysů, aby děti mohly lepit a obrázky se tak neztrácely. Nalepovací suché zipy pořídíte například zde.


Celou knihu pak doporučuji spojit například do kroužkové vazby nebo udělat díry a svázat šňůrkou či kolečkem.


Toť vše. Jednoduché, že? Snad se bude knížka líbit i vašim dětem a pomůže jim v poznávání alespoň tak, jako nám.

Pokud nemáte k dispozici tiskárnu nebo vás tato aktivita zrovna nezaujala, nevadí. Již brzo budou na blogu další tipy a návody, jak se učit tvary. Později se také zaměříme na barvy a další oblasti. Tak sledujte blog, ať vám nic neuteče. :-)

2 komentáře:

  1. Moc děkuji za podklady! Ráda využiju ♥
    Budu se těšit na další inspirativní posty!

    Mějte se krásně!
    Silvi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem jen ráda, že to využije ještě někdo další. :-)
      Taky se mějte krásně a snad se budou líbit i další články :-)
      Klára

      Vymazat