15. dubna 2020

HRANÍ: Děti z Carcassonne (desková hra)

Carcassonne je velmi známá a oblíbená hra, která se dočkala také spousty rozšíření. Víte ale, že existuje jedna speciální varianta uzpůsobena i menším dětem? Pravidla jsou jednodušší, karty i dřevěné figurky větší, a tak nic nebrání tomu, abyste mohli doma hrát i s mladšími (cca od 3 let).


Obsah balení

  • 36 kartiček s krajinou
  • 32 figurek děti
  • pravidla hry (CZ/SK)

Figurky dětí jsou dřevěné a z každé barvy (zelená, modrá, červená a žlutá) je jich po 8 kusech. Vše je uloženo v praktické krabici.



Pravidla hry

1. Všechny kartičky dáme do balíčku obrázkem krajiny dolů tak, aby na ně všichni hráči dosáhli.
2. Každý hráč si vybere jednu barvu a vezme si všech 8 figurek vybrané barvy k sobě.
3. Jednu kartičku (jakoukoli) otočíme krajinou nahoru, dáme ji doprostřed mezi hráče a můžeme začít.
4. Hráči postupně berou z balíčku kartičky a přikládají je k dříve položeným kartičkám tak, aby se nová karta alespoň jednou stranou dotýkala již položené karty (nejde to tedy jen rohem, ale celou jednou či více stranami).


5. Na kartičkách (konkrétně na cestách) jsou nakreslené děti z Carcassonne ve 4 barvách. Pokud hráči dokončí cestu (tzn. je z obou stran ohraničena domem, krajinou nebo městem), mohou si umístit figurky na obrázky dětí své barvy.



6. Hra pokračuje na stejném principu dál. Vítězem se stává hráč, který jako první umístil všechny své figurky na hrací kartičky (cesty).


Celkové hodnocení

Hra je mnohem jednodušší než klasická verze, ale i tak je u ní nutné přemýšlet a dávat pozor. U nás jsme pořídili, když měla Beky 2r8m a hned ji zaujala. První týdny sice trošku bojovala s principem a kartičky přikládala jen tak, bez rozmyslu. Ale to se během srovnalo a od té doby hru hrajeme každý den (někdy i vícekrát za sebou) a moc ji to baví.

Výhodou této varianty je, že všechny kartičky na sebe vlastně navazují, protože na každé straně je jedna cesta, na kterou se dá napojit druhá. Takže de facto neexistuje situace, kdy by byla kartička přiložena špatně. Pokud chce ale hráč vyhrát, musí při pokládání přemýšlet, aby uzavíral hlavně ty cesty, kde má děti ve své barvě.


Oproti klasické verzi jsou kartičky mnohem větší, stejně jako figurky, takže se dětem lépe drží a lépe si všimnou detailů. 


Hra je oficiálně od 4 let, ale my už deskovky nějaký ten pátek s Beky hrajeme a neměla problém ji pochopit i těsně před svými 3. narozeninami. Klasická verze je pak od 7 let, takže doufám, že nám Děti z Carcassonne aspoň nějakou dobu vydrží a poté přejdeme na normální variantu.


Podrobnosti
-------------------
-- Cena: 445-689 Kč
-- Počet hráčů: 2-4
-- Věk hráčů: od 3-4 let
-- Doba hraní: 20 minut
-- Výrobce: Mindok

Žádné komentáře:

Okomentovat