28. prosince 2019

TVOŘENÍ: Pastelky Stabilo woody 3v1

O pastelkách Stabilo woody 3v1 jsem dlouho přemýšlela. Četla jsem na ně hodně chvály, že krásně kreslí, jdou dobře do ruky a jsou vhodné i pro malé děti, které s kreslením teprve začínají. Jen ta cena mě trochu odrazovala, takže jsem s koupí otálela.

Pak jsem si všimla, že u nás v papírnictví prodávají tyto pastelky i po jednom kusu, a tak jsme vzali jednu černou na zkoušku. A od té doby Beky kreslila jen s ní. Tak jsem se rozhodla, že na Vánoce jich pořídíme více. A vypadá to, že to byla dobrá volba.

27. prosince 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zoo (Opole, Polsko)

Zoo v Opole jsme navštívili při naší prosincové dovolené v Polsku. A hned jsme si ji oblíbili. Není totiž tak rozsáhlá jako jiné zoologické zahrady (např. Ostrava nebo Zlín-Lešná), ale přesto zde najdete spoustu zvířátek a hezké moderní pavilony.

Navíc jsme v ní byli skoro sami, a to nebylo zas tak škaredě, takže vlastně takový návštěvnický ideál. Jen škoda, že v zimě je část atrakcí uzavřena, takže jsme si nemohli prohlédnout vše. I tak jsme ale viděli hodně.

20. prosince 2019

RECEPTY: Vánočka ze špaldové mouky

Vánočku u nás peče už spoustu let babička a protože ji fakt umí, tak jsem nikdy neměla motivaci ji sama zkoušet. Letos jsme si ale pro ní nestihli dojet, a tak jsem se v rámci Vánoc rozhodla, že ji prostě zkusíme sami. A světe div se, není vůbec špatná.  Navíc je vhodná i pro děti od 1 roku.

19. prosince 2019

RECEPTY: Pečení ježci

Tohle cukroví si vybrala sama Beky, když jsme procházeli na internetu obrázky, co vše jde z jídla vyrobit. Dlouho o ježcích mluvila, a tak jsem se rozhodla, že je letos na Vánoce vyzkoušíme. 

Na první pohled vlastně nejsou vůbec složití. Jen je s tím trošku piplačka. Ale výsledek předčil očekávání a až chytneme i trochu grifu, věřím, že to budou hodně fajn kousky i na oslavy. Vzhledem k oříškům a čokoládě doporučuji od cca 2 let. 

15. prosince 2019

RECEPTY: Banánové lívance

V poslední době jsme si hodně oblíbili lívance, které si děláme celá rodina o víkendu na snídani. Lívance si může každý dotvořit dle vlastní chuti a Beky se na to vždycky těší. Nejčastěji děláme banánové, protože jsou rychle hotové a samy o sobě příjemně sladké, i když v nich není žádný cukr.

Lívance jsou vhodné od 1 roku dle zavedených surovin (pro mladší děti můžete použít místo kravského mléka rostlinné, například kokosové).

14. prosince 2019

ČTENÍ: Hopsagónyje - Pohádky 14 království

V rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada jsme se dostali k novince, který vyšla teprve před pár dny. Jedná se o pohádky, které vyprávěla dětem jedna babička. Není to tedy žádná moderna, ale naopak krásné příběhy o princeznách, kouzlech, zázracích a pohádkových bytostech.

12. prosince 2019

TIPY: Papírové betlémy pro děti

O Betlémech jsem se na blogu, Facebooku i Instagramu zmiňovala už několikrát. Nyní přináším souhrn těch nejlepších, které u nás v rámci letošních Vánoc určitě využijeme. Prozatím u nás frčí hlavně papírové, takže se zaměřím především na ně.

11. prosince 2019

TVOŘENÍ: Sněhulák z provázku

Letos jsme s Beky (2,5 let) poprvé vyzkoušeli sněhuláka z provázku. Líbil se mi jako zimní dekorace do bytu už loni, ale tehdy jste to nějak nestihli.

Velkou část práce jsem dělala sama a Beky spíše asistovala, takže to určitě není něco, co jen tak zvládne sám dvouleťák. I tak jsme si ale u toho užili spoustu srandy a výsledek předčil veškeré má očekávání.

10. prosince 2019

ČTENÍ: Večerníkovy pohádky (Kouzelné čtení, Albi)

Na Večerníčkovy pohádky jsem se těšila, protože Beky má obecně večerníčka ráda, stejně jako pohádky. Knížka mě ale trochu zklamala. Oproti jiným knihám ze série Kouzelného čtení mi přijde méně promyšlená a zábavná.

Také Beky z ní není kdoví jak nadšená - máme ji doma už více než rok a za tu dobu ji vytáhla jen párkrát. Ale každé dítě je jiné a věřím, že někomu by se knížka třeba mohla líbit, proto vzhůru na recenzi.

8. prosince 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zámek Moszna (Polsko)

Zámek Moszna je mnohdy označován jako nekrásnějších a nejnavštěvovanější zámek na území Slezska. A proto jsme si jeho návštěvu nemohli nechat ujít, když už jsme byli nedaleko.

Zámek vypadá opravdu jako z nějaké Disneyovské pohádky, a to i v zimě, kdy je okolní příroda trochu pochmurná. Má skoro sto věžiček, je velký a v průvodci bylo uvedeno, že má dokonce až 365 místností.

5. prosince 2019

RECEPTY: Levandulové sušenky

Levandulové sušenky jsou příjemně voňavé a dokonce i chutné. Děláme je na běžně na zobání, ale uvažuji, že možná upeču jeden plech i na Vánoce. To spojení levandule a máslových sušenek je prostě úžasné. Chutná to i Beky (2,5 let).

Levanduli kupuji sušenou ve zdravé výživě nebo přímo na farmě (například když jsme byli v létě ve Starovičkách - recenze zde). Stačí ji pouze trochu, takže vám balíček vydrží dlouho.

3. prosince 2019

ČTENÍ: Nelinka a strom zázraků (Kristina Hummelová)

Dostal se k nám první díl pohádkového příběhu o Nelince od české autorky Kristiny Hummelové. Původně jsem myslela, že to bude něco ve stylu Martinky, která se Beky líbí asi od 2 let. Nelinka je ale jiná - pracuje totiž hodně i s fantazií. Vzniká tak zajímavý příběh, kde se prolíná reálný základ s kouzelným světem.

2. prosince 2019

TVOŘENÍ: Papírové "těžítko"

Dnes jsme se pustli s Beky (2,5 let) do jednoduchého tvoření, jehož výsledek ale vypadá dobře, takže se klidně hodí i jako dárek. K výrobě vám navíc postačí běžně dostupný materiál. A můžete tvořit s malými i většími dětmi.

1. prosince 2019

ČTENÍ: Knížka (Hervé Tullet)

Další zajímavá kniha z dílny Hervého Tulleta se jmenuje jednoduše - Knížka. A jak je u Tulleta zvykem, opět se jedná o promyšlené a zábavné dílo, které je zaměřeno na představivost a zaujme jak malé děti, tak i starší. Nečekejte přitom žádný příběh, jedná se v podstatě o hraní s barevnými puntíky.