Rohlíčky jsou vhodné od 1 roku. U nás je často bereme hlavně na cesty, protože se nedrolí a dětem se dobře drží v ruce.
Co budete potřebovat (16 rohlíčků)
Kvásek100 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí (polovina kostky)
1 lžička cukru (třtinový, kokosový, krupice)
1 lžíce hladké mouky
Těsto
300 g špaldové mouky hladké
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
50 ml oleje
100 g zakysané smetany
Jablečná náplň
3 jablka
cukr (třtinový, kokosový)
lžička skořice
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a pořádně metličkou promícháme. Přidáme lžící mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
- Jablíčka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme dle chuti cukr, skořici a zamícháme.
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Do mísy dáme špaldovou mouku, sůl, prášek do pečiva a zamícháme.
- Přidáme kvásek, zakysanou smetanu a olej. Vypracujeme rukou těsto (pokud je moc lepkavé, přidáme ještě trošku mouky).
- Těsto rozdělíme na 2 části. Vezmeme 1 díl a rozválíme ho na pomoučněné podložce do tvaru kruhu. Poté vykrojíme 8 stejný částí (viz obrázek níže).
- Na každý trojúhelník dáme náplň, po bocích zahneme a rolujeme do tvaru rohlíčku.
- To samé uděláme i s druhou části těsta.
- Na plechu necháme rohlíčky asi 10-15 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a poté je dáme péct na 180°C asi 15 minut.
Tipy na závěr
- Kromě jablečné náplně můžete udělat i rohlíčky tvarohové, oříškové nebo třeba s povidly.
- Pokud jste zvykli více sladit, můžete rohlíčky po vychladnutí obalit v cukru (těsto samo o sobě moc sladké není, ale aspoň je vhodnější pro děti a dospělým můžete výsledek kdykoli pocukrovat).
- Slanou variantu nejčastěji děláme se šunkou, sýrem a domácím kečupem. Můžete ale zvolit i jiný sýr (např. nivu), nějakou klobásku, párek apod. Poté potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu (kmínem, seznamem nebo grilovacím kořením).
Žádné komentáře:
Okomentovat