19. listopadu 2019

ČTENÍ: Betlém (Kouzelné čtení, Albi)

Betlém je novinkou roku 2018 a už tehdy jsem o pořízení uvažovala. V tu dobu měla ale Beky teprve 1,5 let, a tak by to na ní bylo asi náročné. Letos jsem ovšem neodolala a Betlém zakoupila.

Prvně mě teda překvapilo, že to není knížka, ale papírový betlém, který jsme (podobný) měli kdysi doma. Papír je sice tvrdší (jak u takových betlémů bývá), ale prostě pořád je to jen papír. Takže jsem zvědavá, jak dlouho nám vydrží.

Co v Betlémě najdete?

Betlém od Albi obsahuje přes 300 zvuků a má celkem 3 stránky. Na dvou se rozkládá samotný betlém, která obsahuje nejen svatou rodinu včetně Ježíška, ale také mudrce, muzikanty a další postavy, které se přišly na narození Ježíška podívat. Nechybí ani nejrůznější zvířata jako ovce, koza či pes. Ilustrace jsou dělány trochu ve stylu, jak byly betlémy zpracovány v dřívějších dobách, což ale nevadí, ba naopak. Je to krásně decentní, vánoční a přesto přehledné. Navíc pro děti i trochu neobvyklé.

Betlém je vícerozměrný, takže Ježíšek je vzadu, koledníci v popředí a podobně. Při práci s elektrickou tužkou se tak dítě dostává do různých rovin a není to jen o tom, že přejíždí po jedné stránce. Pokud chce totiž přehrát zvuk, musí ukázat přímo na jednotlivé objekty a postavy, což je vskutku zajímavé.



Stejně jako u dalších knížek ze série Kouzelného čtení se také betlém ovládá podle ikon. Těch je zde trochu více než bývá běžné. A podle jejich aktivace tužka po najetí na obrázky mluví.


Význam jednotlivých ikon

  • Ikona s knihou - tužka říká základní názvy a pojmenování (Ježíšek, Josef, Maria, pastýř ovcí, anděl páně, Kašpar, Melichar, Baltazar, koza, ovce, holubník, venkovská chalupa...)
  • Ikona žárovky - podrobnější informace o jednotlivých postavách a objektech
  • Ikona dialogu - co jednotlivé postavy říkají nebo jaké zvuky vydávají
  • Ikony s kostkou - kvízy (3 stupně obtížností)
  • Ikona se šipkami - slouží ke zopakování zvukové stopy
  • Ikona se čtverečkem - zastavení přehrávání nebo konec kvízu


Tužka tedy dětem poví nejen základní názvy a podrobnosti o daných postavách, ale také představí různé zvuky (hudební nástroje, zvířecí zvuky, věty, které postavy říkají a mnoho dalšího). Při najetí na některé domy se ozvou dokonce i koledy.

Kvíz je opět ve tech variantách obtížností a v každé variantě čeká na čtenáře celkem 5 úkolů. V nejjednodušší verzi děti ukazují v betlému postavičky, zvířata nebo věci dle zadání. Ve druhé variantě se odpovídá na otázky ano-ne (ano  značí ikona fajfky, ne ikona křížku). V nejtěžší variantě se používají ikony A,B,C, protože čtenář dostává otázku a k ní i tři možné odpovědi a musí vybrat tu správnou.

Na třetí (zadní) straně pak najdeme napsaný příběh o narození Ježíše a také 12 ikon s notičkami, pod kterými se skrývají koledy. Ty nazpíval Kühnův dětský sbor a jsou opět ve starším stylu - bohaté předehry, spousta hudebních nástrojů a k tomu sborový zpěv.

Bohužel zpěvu nejde vždy úplně rozumět. Navíc je zde hodně zvuků, které celý zpěv ruší, takže pro menší děti to může být náročné. A to mě moc mrzí, protože jsem opět doufala, že to bude podobné zpívánkám a Beky se díky tužce naučí koledy. Ale ve zpívánkách je teda zpět mnohem jednodušší, zřetelnější a pro malé děti vhodnější. Tady Beky mnohdy nevydrží ani předehru, protože jsou celkem dlouhé a bez zpěvu (což u nás jako fakt nejde - zpět nadevše).


Seznam písní



  • Žlutá nota - Co to znamená
  • Oranžová nota - Dej bůh štěstí tomu domu
  • Světle zelená nota - Hle, hle, tamhle v Betlémě
  • Tmavě zelená nota - Chtíc aby spal
  • Modrá nota - Jak jsi krásné neviňátko
  • Fialová nota - Půjdem spolu do Betléma 
  • Hnědá nota - Pásli ovce Valaši
  • Tyrkasová nota - Slyšte, slyšte, pastuškové
  • Růžová nota - Narodil se Kristus Pán
  • Červená nota - Štědrý večer nastal
  • Modrá nota - Nesem vám noviny
  • Zelená nota - My tři králové

Formát knihy

Jak už bylo výše zmíněno, Betlém nemá tak tvrdé stránky jako jiné knihy ze série Kouzelného čtení. To je trošku škoda, protože jakmile se Betlém otevře, je náchylný na zničení. Obzvláště když děti ještě tužkou na objekty ukazují, aby vydaly patřičné zvuky.

Betlém je dělaný tak, abyste si ho mohli postavit klidně pod stromeček. Přijde mi, že ale není úplně stabilní, takže my využijeme spíše na čtení s tužkou a pod stromečkem budeme mít jiný.


Cena a dostupnost

Betlém můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Albi, v knihkupectví, hračkářství, ale také ve velkých obchodních řetězcích (Tesco, Albert, Globus aj.) nebo v internetových obchodech typu Alza, Mall a další. Cena knihy se pohybuje v rozmezí 239-359 Kč. K Betlému je samozřejmě nutné vlastnit Albi tužku - ta není součástí balení.

Celkové hodnocení

Na Betlém od Albi jsem se moc těšila. Ale trošku mě zklamal. Jednak jsem u koled čekala, že budou více rozepsané (třeba něco ve stylu Zpívánek - ilustrace, text, noty). Místo toho jsou ale uvedeny jen piktogramy. Není u nich ani napsáno, která koleda je která ikona, takže se špatně hledá, když chcete konkrétní píseň.

Také mě moc nepotěšil měkký formát, protože Beky když Betlém otevře, tak mám mnohdy pocit, že se rozletí na dva kusy. Ale na druhou stranu je díky měkčím stránkám "kniha" opravdu betlémem a dá se využít i pod stromeček. Pokud tedy budete brát Betlém jako betlém a ne další kouzelnou knížku do sbírky, určitě budete spokojeni.

Ilustrace jsou krásné a líbí se mi vlastně i celý nápad a námět. Takže jen škoda toho zpracování, které by mohlo být trošku lepší. Betlém je ale i tak hodně zajímavých počinem a doufám, že nám zpříjemní advent a vánoční čas.

Oficiálně je doporučován od 4 let, ale klidně můžete využít o rok či dva dříve (ale počítejte s tím, že mladší děti budete muset ještě trošku hlídat, aby Betlém hned nerozložily).

Žádné komentáře:

Okomentovat