13. března 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Dětský ranč (Hlučín)

Město Hlučín se nachází v Moravskoslezském kraji kousek od Ostravy. Mnoho lidí jej zná díky Štěrkovně, která je vyhledávaným místem všech věkových kategorií, protože nabízí nejen možnost přírodního koupání, ale také různé kulturní akce.

Kousek vedle je ovšem (alespoň pro nás) mnohem zajímavější místo - Dětský hipoterapeutický ranč, který je volně přístupný široké veřejnosti. Najdete zde kromě koní i mnoho jiných zvířátek a také velké dětské hřiště, které děti bude určitě bavit.

Dětský ranč jsme navštívili v březnu, kdy ještě není oficiálně sezona, takže jsme si vše prošli bez zástupů dalších lidí. Určitě se zde ale vrátíme i v létě. A jak jsem viděla nadšení dcery, tak návštěv bude asi víc.


Na ranč se dostanete hlavní bránou, kde najdete také pokladnu. Ta je ale mimo sezonu zavřená, protože zde chodí v tomto období málo lidí. Můžete proto jít rovnou do areálu, kde se dá volně pochybovat. Pokud budete chtít, můžete dát alespoň malý příspěvek do kasičky, která je na budově pokladny umístěna.

Jaká zvířata na ranči potkáte?
Na ranči najdete samozřejmě koně. Ale ne ledajaké! Dětský ranč se zaměřuje na hipoterapii, kterou pomáhá dětem s mozkovou obrnou, psychickými poruchami, poruchou pohybovém ústrojí nebo třeba roztroušenou sklerózou. Koně jsou tedy zvyklé na děti, a to nejen v rámci terapie, ale také pří běžném ježdění, protože zakoupit jízdu si může každý. Také se zde konají jezdecké tábory, programy pro školy a školky nebo výuka jízdy na koni.




Kromě koníků na ranči chovají také slepičky, kachny, kozy, ovce, oslíky, králíky, lamu, kočky a další zvířata.
















Rozlehlé dřevěné hřiště
Pokud vás už zvířata omrzí, nevadí. Hned vedle výběhů je hřiště s nádhernými dřevěnými atrakcemi. Najdete zde prolézačky, houpačky, klouzačky, auta, velkou dřevěnou loď a mnoho dalšího. Nechybí ani ohniště, kde si můžete při dobrém počasí opéct párek. Všude jsou také lavičky na sezení a vzadu i krásný rybníček.

Musím říct, že kromě širokého spektra atrakcí mě potěšila jedna věc - vše bylo krásně čisté a upravené, že si zde děti mohly volně běhat aniž byste se báli, do čeho šlápnou nebo co najdou. V létě si dovedu představit, že se dá na trávu deka a udělá se třeba piknik.

















Dokonce tu mají speciální houpačku pro osoby na vozíčku.


Kromě altánku se zde nachází také malé pódium s lavičkami. Tak třeba se příště poštěstí a vyzkoušíme i nějaký kulturní nebo vzdělávací program.


Cesta kolem světa
Pokud si budete chtít trošku odpočinout a vydechnout, určitě zavítejte do části, která se jmenuje Cesta kolem světa. Najdete zde různé stavby a expozice, které představují světadíly a zajímavá místa.









Občerstvení
Pokud strávíte v areálu delší čas, určitě se bude hodit místo, kde se můžete občerstvit. To samozřejmě na dětském ranči nechybí. Je tady terasa, kde se dá v létě také grilovat. Navíc je venku vytvořeno posezení ze stolů a laviček, kde si můžete pochutnat na svých svačinách, což se bude hodit určitě nejen pro děti z mateřských a základních škol.





Celkové hodnocení
O hlučínském ranči jsem se dozvěděla náhodou a vůbec nechápu, jak nám mohl uniknout. Je to krásné místo, které musí být pro děti rájem. Je zde spousta zvířátek, které mohou krmit, některé mohou dokonce i pohladit. Navíc je tu hřiště, kde se do syta vydovádí, malé bludiště mezi keříky a spousta dalších atrakcí. Rodiče mohou sledovat vše z lavičky nebo z baru a pěkně si přitom relaxovat. To zní skoro jako pohádka....

Mimo sezonu je vstup zdarma, v sezoně pak dospělí zaplatí 65 Kč a dítě 35 Kč, což je skvělá cena. Můžete si zakoupit také granule, aby děti mohly zvířátka nakrmit. Parkování je možné hned u areálu. 

Pokud hledáte, kam vyrazit na rodinný výlet a nemáte Hlučín daleko, určitě zde zavítejte. Rozhodně  to stojí za to!

Žádné komentáře:

Okomentovat