31. března 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Hobbypark a Mauglího stezka (Bohumín)

Konečně je tady jaro a s ním i možnost pobíhat venku, jezdit na kole a hrát si na hřišti. My jsme se pro tento účel vydali tentokráte do Bohumína, kde jsme chtěli vyzkoušet Hobbypark, na který jsem slyšela moc dobré ohlasy. A musím říct, že recenze nepřeháněly, naopak skutečnost je snad ještě lepší!

29. března 2019

ČTENÍ: Hoří, hoří (+ video)

Pestrá červená auta, houkačka, majáček.... Kdo by neznal hasiče? U dětí je to oblíbené téma, a proto se není čemu divit, že ho často najdeme i v knížkách.

V nakladatelství Svojtka se dokonce na hasiče zaměřili v rámci své série Otoč, posouvej. Takže kromě barevných ilustrací a krátkých popisků v knize najdeme také různé pohyblivé prvky.

27. března 2019

RECEPTY: Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy budete možná znát, není to nic nového pod sluncem. Aby mohla ale tuto úžasnou buchtu i dcera, trochu jsem recept upravila. A i přesto, že je zde méně cukru než v původním receptu, je buchta sladká a dobrá. Navíc vhodná pro děti do 1 roku. Tak třeba se vám bude recept také hodit...

25. března 2019

HUDBA: Kartičky s písněmi (pdf zdarma)

Zpíváte s dětmi písničky? My často a rádi. A proto jsem vytvořila pro dceru malou pomůcku, abych nemusela pořád písničky vymýšlet jen já.

Kartičky mají jednoduché obrázky na motivy známých písní, pro dospělé jsou doplněné o název. A stačí, aby dcera našla, co se jí zrovna líbí, a zpíváme.

23. března 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Jarošův statek (Studénka)

V poslední době se rozrůstá počet míst, kde mohou děti přijít do styku se zvířátky. Někde si dokonce mohou vyzkoušet, jak se zvířata krmí, jak se o ně pečuje, dozví se něco nového nebo si vyzkouší jízdu na koni.

A právě takovým místem je i Jarošův statek, který se nachází ve Studénce v Moravskoslezském kraji.

20. března 2019

HUDBA: České písničky pro děti

Další výběr písní pro děti potěší hlavně rodiče, protože se zaměříme na starší kousky, na kterých jsme mnohdy vyrůstali i my sami. Kouzelné je to, že i když byly písničky vytvořeny před mnoha lety, stále baví a jsou populární. Tak proč si je nepřipomenout!

Článek volně navazuje na přehled moderních písniček pro děti (najdete zde) a přehled slovenských dětských písní (zde). Jen nyní to nebude tolik o krásném a zajímavém videu, ale hlavně o zpěvu.

19. března 2019

ČTENÍ: Hravé učení (Kouzelné čtení, Albi)

Další kniha ze série kouzelného čtení, na kterou se podrobněji podíváme, je Hravé učení. Kniha nabízí mnoho různých her a způsobů čtení, což také můžete vidět na videu na konci článku.

Zaměřuje se na různá témata, například rodina, povolání, roční období, doprava, statek, dětské hřiště, pohádky nebo nakupování. Je to tedy taková zajímavá všehochuť, vhodná pro kluky i holky.

17. března 2019

RECEPT: Cuketovo-sýrové placičky

Placičky jsou skvělé jídlo, které můžete jíst teplé i studené, s přílohou i bez přílohy, na cestách i doma, na oběd, večeři nebo svačinu... Je to prostě univerzální pokrm, a to jak pro děti, tak i pro dospělé. U nás vedou hlavně cuketové, které jsou nejen chutné, ale hlavně rychlé a ze surovin, které máme běžně doma. Vhodné jsou přibližně od 1 roku.

13. března 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Dětský ranč (Hlučín)

Město Hlučín se nachází v Moravskoslezském kraji kousek od Ostravy. Mnoho lidí jej zná díky Štěrkovně, která je vyhledávaným místem všech věkových kategorií, protože nabízí nejen možnost přírodního koupání, ale také různé kulturní akce.

Kousek vedle je ovšem (alespoň pro nás) mnohem zajímavější místo - Dětský hipoterapeutický ranč, který je volně přístupný široké veřejnosti. Najdete zde kromě koní i mnoho jiných zvířátek a také velké dětské hřiště, které děti bude určitě bavit.

8. března 2019

TVOŘENÍ: Senzomotorický koberec

Senzomotorický koberec jsem původně neměla v plánu dělat. Pak jsem ale slyšela, jak děti dokáže hezky zabavit a že se na něm vyřádí i dospělí. Také na rehabilitacích nám ho doktoři a fyzioterapeuti hojně doporučovali, že podporuje správnou chůzi a stimuluje nožíčky dítěte. Tak jsme se do něj pustila.

Byla jsem překvapena, že výroba nebylo časově ani finančně vůbec náročná. Pokud zvažujete, jestli se do koberce pustit, rozhodně doporučuji, protože ho máte hotový za hodinku a výsledek určitě stojí za to.

RECEPTY: Květákové halušky s brynzou

Když jsem o květákových haluškách slyšela prvně, moc mě nezaujaly. Protože jsem ale měla doma květák, rozhodla jsem se jim dát šanci. A jsem za to strašně ráda, protože takovou mňamku jsme už dlouho nejedli, a to nejen dcera, ale hlavně i my dospělí.

Recept je jednoduchý (mnohem jednodušší než klasické halušky). Květákové halušky jsou navíc zdravější a pokud jste příznivci LOW CARB stravování, tak vás určitě potěším, že si je můžete dát také!

5. března 2019

ČTENÍ: Jaro je tu!

Jaro se blíží a s ním přichází nejen změna počasí, ale také první sněženky, Velikonoce, otevírání studánek, pálení čarodějnic a mnoho dalšího. Chcete děti na tyto události připravit? Společně je prožít? Pak doporučuji knihu Jaro je tu!

Kniha je plná her, pohádek a naučných článků, které jsou vytvořeny tak, aby je děti pochopily. Najdete v ní také spoustu tipů na aktivity, které jsou s jarem spojené, třeba klíčení semínka nebo pečení mazance.

1. března 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zoo (Ostrava)

Zvířátka jsou u dětí většinou hodně oblíbené. Obzvláště pokud to jsou takové druhy, se kterými se běžně ve městě nebo na vesnici nesetkají. Proto jsou také stále více populárnější zoologické zahrady. U nás je právě období, kdy baví vše, co je živé, hýbe se a vydává zvuky, takže jsme se vydali do na výlet ZOO.