30. ledna 2019

ČTENÍ: Minipohádky - Sněhurka (+ video)

Další knížkou ze série Minipohádek, na kterou se zaměříme, je známý příběh o Sněhurce a sedmi trpaslících. Zpracování je opět vhodné i pro malé děti, které určitě zaujmout nejen krásné barevné ilustrace, ale také různé pohyblivé části, se kterými si mohou při čtení hrát.

28. ledna 2019

ČTENÍ: Zvířátka na statku - zvuková knížka (+ video)

Zvuková knížka s domácími zvířátky je další zajímavý úlovek z Lidlu. Obsahuje celkem 10 zvuků zvířat, se kterými se můžeme nejčastěji setkat na statku. Kromě toho má kniha také hodně stránek s krásnými obrázky. A nechybí ani doprovodné texty, ze kterých se mohou děti dozvědět něco nového o zmiňovaných zvířátkách.

27. ledna 2019

HRANÍ: Kouzelné pero z Lidlu (+ video)

V Lidlu se někdy objeví zajímavé hračky. Jednou z takových je například kouzelné pero, což je taková speciální plastová tužka. Dodává se v balení společně se sešitem, který je plný úkolů. Pokud dítě vybere správný obrázek a dotkne se tužkou černého puntíku,  který je u daného obrázku, tužka vydá zvuk. Pokud je vybraný obrázek špatně, tužka žádný zvuk nevydá. Více také ve videu na konci článku.

25. ledna 2019

TOP 5: Hračky z Aliexpressu

Pokud nakupujete na AliExpressu, mám pro vás několik tipů na hračky, které u nás měly (a vlastně doposud mají) největší úspěch. Ke každé hračce pro jistotu uvádím i věk, od kterého jsme začali používat.

23. ledna 2019

UČENÍ: Poznáváme tvary (pdf zdarma)

Chcete naučit dítě rozlišovat základní tvary jako čtverec, kruh, obdélník, trojúhelník, srdíčko nebo hvězdu? Nechcete ale zbytečně utrácet za hračky a pomůcky? Pak si zdarma stáhněte materiál, kde vše potřebně najdete.

Během chvilky vytvoříte knížku, která dětem pomůže se ve tvarech zorientovat, a to samozřejmě hravou formou. U nás baví od 18. měsíce, kdy knížku dcera poprvé dostala do rukou.

21. ledna 2019

ČTENÍ: Minipohádky - Červená Karkulka (+ video)

Hledala jsem knížky, ze kterých bychom si mohli večer číst pohádky. Bohužel klasické, při kterých já čtu a dítě má poslouchat, u nás moc nefungují. Dcera (19 měsíců) ráda obrázky a ideálně, když do všeho může zasahovat. Tak mě napadlo pořídit Minipohádky od Svojtky. Sice je tam textu méně, ale doufala jsem, že něco domyslím a jinak budeme hlavně koukat na obrázky.

A světe div se, čteme už měsíc každý den a když jde prcek spát, hned bere minipohádku, že si jdeme ještě číst. Nejoblíbenější je přitom červená Karkulka, kterou čteme pořád dokola.

20. ledna 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Pradědovo dětské muzeum (Bludov)

Muzeum pro děti, které je vlastně takovou velkou hernou. Asi takhle by se dalo zjednodušeně charakterizovat jedno skvělé místo, které vám dnes blíže představím. A nejen že nabízí zábavu pro malé i větší děti. Je rájem také pro dospělé, což je jen další důvod, proč si udělat výlet.

Pradědovo dětské muzeum nabízí bohatou zábavu jak uvnitř budovy, tak i venku. Ve vnitřních prostorách nalezneme například expozici řemesel a přírody, expozici historie, expozici osobností nebo chutí Jeseníků. Nečekejte ale nudnou procházku kolem nějakých předmětů a hotovo. Budete se naopak bavit od začátku do konce, budete zkoušet, učit se a hlavně si hrát. V domečcích, které určitě doma jen tak nemáte!

13. ledna 2019

ČTENÍ: Sovo, sovičko, nemůžeš spát? (+video)

Nemůžou vaše děti usnout? Pak se možná bude hodit leporelo o sovičce, která také nemůže spát. Je plné pohyblivých zvířátek a hezkých ilustrací. 

Obrázky jsou velké, barevné, přehledné a doplňují je krátké texty. Ale co budu povídat, však se podívejte na fotky a video, které naleznete opět na konči článku, ať si můžete udělat vlastní představu.


12. ledna 2019

RECEPT: Kedlubnové zelí

Už jste slyšeli o kedlubnovém zelí? Je to jednoduchá a chutná alternativa ke klasickému zelí. Budou se oblizovat nejen děti, ale také dospělí. Vhodné od zavedení potravin (bez soli od 8. měsíce).

10. ledna 2019

TOP 5: Láhve a hrnečky pro mladší děti

Když se dítě učí pít vodu, čaj a další tekutiny, pořizujeme obvykle speciální lahvičku nebo hrneček.  Na trhu existuje mnoho výrobců i produktů a někdy je těžké se v tom vyznat.

Sami jsme několik výrobků vyzkoušeli, než jsme našli pár, se kterými jsme skutečně spokojeni. A právě ty vám dnes představím.


9. ledna 2019

KNIHA: AHA! Rodičovství

Kniha AHA! Rodičovství - Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii je jednou z prvních knih, kterou jsem četla k tématu výchovy. A byla jsem nadšená. Kniha se zaměřuje především na rodiče a dává mnoho praktických tipů a postupů, jak vést a vychovávat děti.

Pokud čekáte, že se dozvíte, jak děti udržet na uzdě, jaké tresty jsou nejefektivnější, jak dítě naučit přesně poslouchat a podobně, asi vás zklamu. Kniha se zaměřuje na výchovu pomocí empatie, stanovení zdravých hranic a jasné komunikace. Ale pojďme si to raději ukázat konkrétně, co to vlastně znamená.

7. ledna 2019

HUDBA: Tipy na moderní písničky pro děti

Písničky k životu neodmyslitelně patří. A k tomu vedu i své dítě. Kromě našeho domácího zpívání klasických písni jsem ale hledala také něco profesionálního. Co můžeme pustit doma na pozadí nebo v autě. A pár takových jsem našla.

Byla jsem přitom překvapena, kolik písniček a zpěváků se dětem i v dnešní době věnuje. Pokud v tom také tápete, níže přináším přehled našich nejoblíbenější interpretů. A časem doplním články s dalšími tipy, nejen moderními, ale i klasickými písničkami a hudebníky.

6. ledna 2019

ČTENÍ: Jak to žije v přístavu (+video)

Dostala se k nám další obrázková knížka od Svojtky. Nevím, kde na ty náměty pořád chodí, ale opět se jedná o podařený a trochu netradiční kousek. Celá kniha je totiž o přístavu, takže uvidíte moře, lodě, rybičky, maják a mnoho dalšího. 

Knížka patří do řady Tlač, táhni, posouvej, takže je plná pohyblivých prvků. Zaujme určitě nejen kluky, ale i holky. Ve videu na konci článku ji opět celou prolistujeme, tak rozhodně koukněte dále.

2. ledna 2019

ČTENÍ: U nás na farmě (+video)

Co můžeme zaslechnout na farmě? Jak dělá ovečka, prasátko, kráva nebo pejsek? Knihy už zdaleka nejsou jen o obrázcích, ale mohou vydávat také zvuky. Třeba ze statku, jak tomu je u knihy U nás na farmě.

Knihu jsem kdysi viděla v žebříčku nejprodávanějších knih pro děti. Tak jsem se rozhodli ji zkusit. Bohužel jsem nikde nenašla, jak vlastně zvuky zní. Tak jsem nákup riskla. Vy ale riskovat nemusíte, protože v článku naleznete video, kde si můžete zvuky v klidu poslechnout!

1. ledna 2019

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Skalka family park (Ostrava)

Zábavné aktivity pro děti i dospělé, a to v zimním i letním období. Právě to nabízí ostravský Skalka family park, který je určen především dětem v předškolním a školním věku a jejich rodičům. My jsme ale byli s mladší a věřím, že by si taky své vyžití našla.  Součástí areálu je také mini Zoo a nechybí samozřejmě ani místo, kde si dáte něco dobrého k jídlu nebo pití.