17. prosince 2018

ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Kavárna v Lese (Olomouc)

Jak jsem slíbila, dnes vás seznámím s jednou úžasnou kavárnou, která je rájem pro děti i dospělé. Je útulná, baby friendly, zero waste, zaměřená na přírodu a montessori a já nevím co ještě. Ale je toho dost. Tak se pojďme podívat raději podrobněji...

Kavárna V lese se nachází v Olomouci na Žerotínově náměstí. Je to kousek od orloje a nejznámějších náměstí - Horního a Dolního. Vlastně přímo naproti kněžskému semináři. Takže v centru s dobrou dostupností.

Na kavárnu jsem narazila náhodou v nějaké diskuzi, kde ji chválili. Protože jsme jeli do Olomouce na vánoční trhy, rozhodli jsme se kavárnu navštívit. Doufali jsme, že se tam alespoň ohřejeme a dcerku přebalím, nakrmím, znáte to. Jenže co přišlo nás překvapilo.

Jak to v kavárně vypadá?
Hned při vstupu jsme se trochu zarazili. V kavárně se zouvá obuv a chodí bosky. Přišlo nám to divné, ale tak vyzuli jsme se. A rázem jsme pochopili proč. Kavárnička je menší. První část nabízí pár stolečků k posezení a barový pult. Hned vedle je pak vchod do herničky, jejíž část vidíte také níže na fotografii.


V herničce se dá normálně jíst, pít, objednávat si a být s dětmi. Takže žádné rozdělení tady děti, tady dospělí, jak se často stává. K posezení slouží buďto dva stylové dřevěné stolečky s židlemi nebo pohodlná sedačka či postel z palet. Opravdu je zde i postel, velké letiště velikosti manželské postele s měkkými matracemi a polštářky, které je situované v rohu pod oknem. Bohužel fotku jsme nestihla, protože postel byla pořád okupována partou maminek s dětmi. Ale vypadalo to luxusně. Děti tam dokonce usnuly.


V herničce je na na části podlahy koberec, takže děti mohou volně běhat a válet se. Před toaletami je k dispozici přebalovací pult a také nočníky.

Zajímavé jsou doplňky, kterými se dotváří atmosféra jako v lese. Například kabáty a bundy se věší na větve, nikoliv na věšák. Větve jsou pak také na stropě. V kavárně nalezneme několik dřevěných kůlu, na které (nebo ke kterým) si můžete klidně sednout. Místo tácku dostanete kávu na dřevěném koláči. A mnoho dalšího.




Netradiční hračky
V lese nenajdete plastové hračky. Žádná klouzačka, kuchyňka, bazének, balonky, hrací zvukový stoleček, chodítka ani nic podobného. Kavárna se drží svého názvu a hračky i vybavení jsou dřevěné. Pokud jste navíc příznivci montessori, budete úplně nadšení.

V herně naleznete například dřevěnou houpačku, zvukostrom, duhu, activity board, spoustu vkládaček, provlíkaček, hmatové pexeso, vyřezávané hračky a mnoho dalšího. K dispozici jsou také dětské knihy, třeba okýnkové od Svojtky.





Na stěně je dřevěné obložení, na které mohou děti volně kreslit. S tím se nese malý problém, že sem tam jsou křídy poházeny všude po zemi a je nutné si menší děti trochu hlídat. Ale to je i v jiných hernách a dětských koutcích, kde mají tabule na kreslení.


Ochrana přírody kam se podíváš
Další, co se mi líbilo, že se v kavárně se snaží omezit odpad (a to nejsem žádný zarytý fanoušek zero waste a podobných směrů). Místo plastových brček kovové, místo papírových ubrousku na záchodě byl nastříhaný ručník na malé utěrky a spousta dalších vychytávek.


Co si můžete objednat?
Protože je to kavárna, nechybí samozřejmě kávy. A to hned několik druhů, samozřejmě včetně bezkofeinových káv nebo cara. Dále jsou v nabídce domácí mošty, sirupy, víno, pivo, ale i běžné nealko nápoje. K jídlu je možné zakoupit třeba paniny nebo drobnosti na zobání. 

Celkové hodnocení
Pokud budete někdy v Olomouci, rozhodně doporučuji kavárnu V lese navštívit. Minimálně je úplně odlišná od běžných kaváren s dětským koutkem. Také výběr hraček je jiný. Než děti všechno prozkoumají, můžete si v klidu vypít kávičku, která je mimochodem moc dobrá.

Kavárna je menší, co je trochu škoda, ale možná z toho důvodu je to místo tak kouzelné. Nedovedu si však představit, kdyby přišlo více maminek s kočárkem, kam by je dali. Obsluha ale milá a věřím, že by něco vymysleli. Za nás super místo a pokud budeme zase v Olomouci, určitě se zastavíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat