27. prosince 2018

ČTENÍ: Na statku (+video)

Dětských knih s tématikou statku existuje hodně. Sami jich máme doma několik a mnohdy jsou si hodně podobné. Leporelo Na statku od Svojtky je však jiné, proto si určitě zaslouží trochu více pozornosti.

Kromě krásných ilustrací zvířátek ze statku obsahuje kniha také spoustu pohyblivých a otočných částí. Dítě se tak kromě prohlížení zabaví i posouváním. A nechybí ani doprovodný text.

Obsah knihy
Jak už napovídá sám název, v knížce najdeme především výjevy ze statku. A to nejen zvířátka, ale také přírodu, zemědělské budovy, stroje a mnoho dalšího. Kromě obrázků nalezneme na každé stránce i krátký verš.

Hned v úvodu jsou vyobrazeny nejběžnější zvířátka ze statku, mezi které patří pes, kráva, ovce, slepice, kohout, kachna, kůň nebo kuřátka. Nechybí ani traktor, se kterým mohou děti pohybovat všemi směry. 

Dále nás čeká krmení slepic a kohouta, a to za přítomnosti kočky a psa.

Na vedlejší stránce je pak zdařilá ilustrace louky, na které se pasou ovce. Opět je možnost pohybovat ovcemi různými směry.

V knížce se dále potkáme také s kozami. Mééé!

S žábou si děti mohou skočit přímo do vody.


A co by to bylo za statek bez krávy.... A koně!

 Toho děti mohou najít ve stáji, stačí jen posunout dveře.

Na poslední stránce je už večer a zvířátka se chystají spát. Jsou všechny schované a pomocí posunovací kartičky mohou otevírat a zavírat očka.


Formát knihy
Leporelo má tvrdé a hrubé stránky, jak už bývá o podobných knížek od Svojtky zvykem. Není to ale rozhodně na škodu, ba naopak. Kniha je navíc menší a hlavně lehká, takže se s ní dobře manipuluje i menším dětem.

Cena knihy a dostupnost
Knížku můžete zakoupit v knihkupectví nebo na různých e-shopech. Cena se pohybuje v rozmezí 110-159 Kč.

Celkové hodnocení
Leporelo zpracovává tématiku statku netradičním způsobem. Kromě prohlížení obrázků nabízí také další zábavu a je vhodné pro děti kolem 1 roku a víc. Rozvíjí rovněž motoriku, což je další plus. I když máme knih o statku hodně, našlo si u nás své místo a nedivím se tomu. Je opravdu pěkně zpracované.

Líbí se mi i ilustrace, ze kterých jde snadno poznat, o jaké zvíře se jedná, což není vždy samozřejmostí. Navíc má kniha krásné a pestré barvy, takže je atraktivní i pro děti. 

Snad jediné, co bych knize vytkla, je to, že obsahuje jen 3 různé typy pohyblivých prvků. Přijde mi trochu škoda, že se opakuje vysouvání (navíc na stejnou stranu a hned za sebou), stejně jako posouvání všemi směry. Prvky mohly být rozmanitější. Ale posuďte sami na videu.


-----------------------------------
Autor: Axel Sheffler
Nakladatelství: Svojtka&Co.
Rozměr: 180x180mm
Počet stran: 10
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat