7. listopadu 2018

ČTENÍ: Naučná leporela za pár korun

Mají tvrdé listy, krásné ilustrace, hodně stránek, a hlavně - stojí jen pár korun! Přesně na taková leporela jsem nedávno náhodou narazila v obchodě KiK. Dcerka je z nich nadšená a já také. 

Obrázky jsou navíc doplněny o popisek, což je skvělé hlavně u zvířátek a rostlin. Obzvláště pokud neumíte poznat kdejakou bylinku a kytičku jako já.

Obsah knížky

Statek
V knížce nalezneme zvířátka, se kterými se můžeme nejčastěji setkat na statku (například kočka, kuře, pes, slepice, kráva, býk, prase, ovce, koza, osel, housenka, vosa, králík, pavouk, žížala a mnoho dalšího). Nechybí ani slunečnice, obilí, zelí, ředkev, květák, jahody, hruška, meruňky, angrešt, mrkev a jiné ovoce a zelenina, které se na statku často pěstují. Navíc jsou znázorněny také typické zemědělské budovy, hospodářské náčiní a nářadí (sekera, lopata, vidle, traktor, pluh, hrábě aj.) a také lidé jako sedlák či selka. Jedná se tak o hodně podrobnou a komplexní knížku ze života na statku.

V přírodě
V dalším díle se opět setkáváme se zvířátky (například srna, divočák, ježek, veverka, hlemýžď, medvěd, jelen, zajíc, liška, mlok, jezevec, kukačka, sova, sojka, pěnkava, čáp, motýl, cvrček, moucha, mravenec, kůň, kohout aj.). Druhou část knihy tvoří keře a stromy (lesní jahody, borůvky, bříza, kaštan aj.) a také kytky (pampeliška, sedmikráska, jetel, blatouch, kopretina, vlčí mák, konvalinka, slunečnice, kopřiva, tulipán aj.). U tohohle dílu nejvíce oceňuji popisky, protože knížka tak může sloužit rovněž jako malá encyklopedie, když se dítě učí jednotlivé zvířátka, stromy nebo kytičky.
 

Oblíbena zvířata
Třetí knížka je pouze o zvířátkách, je ale hodně podrobná. Nalezneme zde domácí zvířata (kůň, kočka, pes, prase, králík, kráva, kohout aj.), lesní zvěř (medvěd, jelen, srna, divočák aj.), exotické zvířátka (gepard, tygr, klokan, krokodýl, velbloud aj.), ale také méně tradiční druhy jako kanárek, činčila, vydra, surikata, pískomil, lama, ptakopysk, plameňák a podobně. Pro milovníky zvířátek je knížka hotový ráj.

Barvy
Další kniha je trošku jiná, slouží především k výuce barev. Každá dvojstránka je věnovaná jedné barvě, se kterou pak korespondují všechny znázorněné obrázky. Konkrétně se setkáváme s červenou, modrou, žlutou, zelenou, oranžovou, růžovou, fialovou, hnědou, černou a bílou. Opět super výuková pomůcka, která se bude hodit určitě každému dítěti.

Čísla
V této knize je pro změnu každá stránka věnovaná jedné číslici, které pak odpovídá počet znázorněných obrázků. Číslice jsou od 1 do 20. Jedná se opět o hravou pomůcku, která může nenásilnou formou podpořit učení číslic.

Doma
Poslední díl je zaměřen na domov. Každá dvojstránka je věnovaná jedné místnosti a na obrázcích je znázorněn typický nábytek, doplňky a vybavení. Jedná se především o dětský pokoj, kuchyni, obývací pokoj, ložnici, koupelnu, chodbu, sklep, spižírnu, půdu nebo garáž.


Formát knížky
Každá knížka má 24 pevných stránek. Jsou menšího formátu (cca 15x15 cm), takže jsou skvělé také na cestování, do auta nebo kočárku. Máme je prozatím jen chvíli, takže nemohu posoudit jejich odolnost a kvalitu, ale zatím nemáme žádný problém.

Vhodnost dle věku
Knížky jsou určitě vhodné už od miminkovského věku. Stránkami se listuje dobře, obrázky jsou velké a barevné, takže určitě zaujmou. Vzhledem k podrobnosti a popiskům jsou však vhodné také pro starší děti, kterým může hravě pomoci při poznávání čísel, barev, ale také zvířat a rostlin.

Cena knih
A teď to nejlepší. Každá knížka stojí jen 25 Kč! Jediný problém je, že jsou mnohdy vyprodané. Ale ptala jsem se prodavaček, jestli je šance je nějak sehnat. A bylo mi řečeno, že jim chodí průběžně. Pokud tedy u vás v KiKu zrovna nejsou, stačí zajít za pár dní a mohly by být. Jinde jsem je bohužel nenašla, ani na internetu.




Žádné komentáře:

Okomentovat